Előadóművész, történész, korábbi polgármester, fizikus és író is van azok között, akik díszpolgári címet kaptak Karácsony Gergelytől.

A főpolgármester adta át a díszpolgári címeket

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere adta át csütörtökön, a főváros napja alkalmából rendezett ünnepségen Budapest díszpolgári címeit. Két éven át fog tartani az az ünnepségsorozat, amelyet Budapest egységesítésének 150. évfordulója alkalmából rendeznek. Az alábbiakban ismertetjük, kik kaptak díszpolgári címet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dés László

Kossuth és Liszt Ferenc-díjas, Prima primissima díjas előadóművész. Korábban zenélt a Dimenzió és a Trio Stendhal zenekarokban is, 2003 óta a Dés sextet zenekarban szerepel. Klarinéton, szaxofonon és zongorán is játszik.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyurgyák János

Ttörténész, jelenleg az Osiris Kiadó főszerkesztője, amelyet 1994-ben hozott létre. 1985-től 1995-ig a Századvég című folyóirat főszerkesztője volt, a Századvég Kiadót 1994-ig vezette. Az Elte Bölcsészkarán 1987-től politikaelméletet oktat, de tanított a Bibó István Szakkollégiumban majd az ELTE Jogi Karán és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen is.

Hajdu László

Nyugalmazott 15. kerületi polgármester. 1996 és 2010, majd 2014 és 2018 között volt a kerület első embere. Magyarországi parlamenti képviselőként 1994 és 2010, valamint 2018 és 2022 májusa között dolgozott. Okány községért díjat és Radnóti Miklós antirasszista díjat is kapott.

Ezek is érdekelhetnek!

Udvaros Dorottya

Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházban kezdte pályafutását, 1981-ben a Nemzeti Színház, 1982-től pedig a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1994-től lett az Új Színház tagja, 1997-től a Bárka Színházé, 2002-től pedig a Nemzeti Színházé.

Ürge-Vorsatz Diána

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett fizikus, klímakutató. Berlinben született, de kiskorától fogva Magyarországon él. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen asztrofizika szakon szerzett fizikusi diplomát, majd 1996-ban a kaliforniai egyetemen környezettudományból doktorált.

Závada Pál

Szlovák származású magyar író, szerkesztő és szociológus. 1982 és 1993 között a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének szociológusaként dolgozott. A Hiány szerkesztője és a Holmi című folyóirat szerkesztője volt egészen annak megszűnéséig. 2009-től a Digitális Irodalmi Akadémia tagja lett.

Nagy Bálint

Posztumusz díjazott lett Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Tervezett karkötőket, bútorokat és színházi díszleteket is, sőt, a 90-es évek közepén képzőművészeti filmsorozatot szerkesztett.

Setét Jenő

Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivista, roma jogvédő. Eredetileg szobafestőnek tanult, végül szociális munkásként dolgozott. Az Idetartozunk Egyesület vezetőjeként ismert aktivistája volt a roma polgárjogi mozgalomnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook