Nem releváns már az előzetes költségbecslésről szóló döntéselőkészítő dokumentum, hiszen az „idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte – így reagált a Párbeszéd Magyarországért közérdekű adatigénylésével kapcsolatos cikkekre a Magyar Turisztikai Ügynökség. A tájékoztatás szerint a tűzijáték ugyanannyiba kerül, mint tavaly.

Nem derült ki semmi

A Párbeszéd Magyarországért közérdekű adatigénylésben kérte ki a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését még június végén. Választ most kaptak az adatigénylésre, ám sajnos abból sem derülnek ki az anyagiak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

10 évig titkos adatok

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, az MTÜ akkor jogszabályra hivatkozva azt válaszolta: a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános, azaz az állami szervezet egyelőre titkolja, mennyi pénzt szántak az idei augusztus 20-i állami ünnepre, ahol a kormány bejelentése szerint Európa legnagyobb tűzijátéka lesz.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Félrevezető cikkekről ír az MTÜ

Később közleményt adott ki a szervezet, amelyben azt írják, hogy félrevezető cikkek jelentek meg az augusztus 20-ra tervezett tűzijátékkal kapcsolatban, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökséghez érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte.

Nem releváns dokumentum

Az előzetes költségbecslés egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns, hiszen az idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte.

Minden drágul, de a tűzijáték nem

A rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával.

Nem tudni mennyibe kerül a teljes programsorozat

Az MTÜ a rakéták áráról adott tájékoztatást, a járulékos elemekről, mint például a program egyéb költségeiről nem írtak, az pedig az összeg sokszorosa is lehet.

Tavaly 12 milliárd volt

Az Átlátszó szombati cikke emlékeztet arra, hogy az MTÜ 2021-ben sem adta ki a kért adatokat, így csak decemberben derült ki, hogy a rendezvény összköltsége nagyjából 12 milliárd forintot tett ki.

Európa legnagyobb tűzijátéka

„Augusztus 18. és 21. között a tavalyinál is több programhelyszín és hamisítatlan fesztiválhangulat várja a látogatókat. Az államalapítás ünnepén pedig Európa legnagyobb tűzijátékát tekinthetik majd meg az érdeklődők” – írta közleményében még június végén a magyar állami rendezvények kommunikációs ügynöksége.

Kétszer annyi drón

A tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz.

Tüntetéseket is téma a tűzijáték

Az elmúlt időszakban több tüntetés is volt Budapesten a KATA szigorítása miatt, a felszólalók többször beszéltek arról, hogy a kormány inkább költse például a tanárok fizetésére Európa egyik legnagyobb tűzijátékának az árát. A tüntetésről szóló folyamatosan frissülő cikkünk itt olvasható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: tűzijáték