Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette a kormány a Hableány-emlékmű felállítását az 5. kerületben – derül ki a kedd esti Magyar Közlönyből.

Nem kell tervpályázati eljárás

döntés értelmében nem kell lefolytatni építészeti-műszaki tervpályázati eljárást, nincs szükség építészeti-műszaki tervtanácsi vélemény beszerzésére és településképi véleményezési eljárást sem kell lefolytatni.

Nyáron döntötték el

A kormány még nyáron döntött úgy, hogy magyar és dél-koreai művészek által tervezett emlékművet állíttat a kormány a Hableány-tragédiára emlékezve.

Majdnem 200 millióba kerül

A költségvetésből 175,8 millió forintot csoportosítanak át erre a célra. Az emlékmű fenntartása és üzemeltetése az 5. kerületi önkormányzat feladata lesz – írja a Napi.hu.

Tragédia a Margit hídnál

A Viking Sigyn szállodahajó tavaly május 29-én a Margit híd közelében ütközés után maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt.

28 áldozat

A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Tömegszerencsétlenség

A Viking Sigyn kapitánya ellen tavaly november végén emeltek vádat, halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

Beszippantotta őket a víz

A Hableány dél-koreai túlélői részletesen beszámoltak a rendőrségi kihallgatáson arról, hogy mi történt. Volt aki azt érezte, hogy egy pillanat alatt belefordítja őket a szállodahajó a folyóba a víz pedig beszívja őket. A kihallgatást többször meg kellett szakítani a túlélők lelkiállapota miatt. Sajtóhírek szerint a Viking Sigyn szállodahajó radarján némák voltak a vészjelzők, ugyanis kikapcsolták őket. A teljes cikket ide kattintva éred el!

Ezeket is olvasd el!

Kiemelt kép: Hableány emlékhely a Margit hídnál – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu