Panasz- és tünetmentesen térhetett haza az a hatéves kisfiú, akinél a COVID-19 után sokszervi gyulladás alakult ki, és akinél Magyarországon elsőként alkalmaztak célzott biológiai terápiát – írja a Semmelweis Egyetem. A gyermeket a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelték.

Két hete került kórházba

A fiút két héttel korábban vették fel egy budapesti kórházban, a gyermek a javasolt szteroid és immunglobulin terápiát kapta. Az átmeneti javulás után állapota ismét romlott, ekkor vették át a Semmelweis Egyetem gyermekreumatológiai centrumába. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Biológiai terápiát alkalmaztak

„Az elsődleges, úgynevezett standard kezelési eljárásokra a sokszervi gyulladásban szenvedő gyerekek döntő többsége azonnal reagál, és gyorsan, néhány nap alatt megszűnnek a panaszaik. Vannak azonban terápia-rezisztens esetek, illetve olyan viharos tünetekkel járó súlyos esetek, ahol egyéb kezelésekre is szükség van. Ilyenkor hozhat gyógyulást a biológiai terápia” – mondta dr. Constantin Tamás, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

Rossz állapotban került kórházba

A kisfiú kifejezetten rossz állapotban, csillapíthatatlan lázzal került a klinikára, az időben megkezdett biológiai terápiával ugyanakkor sikerült megelőzni a szervi károsodást, illetve azt, hogy a gyermek ismét intenzív osztályra kerüljön.

Pár napig tartott a kezelés

A pár napig tartó kezelést követően laborértékei is normalizálódtak, tünet- és panaszmentesen térhetett haza.

Az eljárás a fehérjéket veszi célba

A gyermekreumatológiában is egyre kiterjedtebben alkalmazott biológiai terápiák nevüket az előállításuk során alkalmazott biológiai technológiáról kapták, az ilyen eljárások lényege, hogy a betegség kialakulásában szerepet játszó szabályozó fehérjéket veszik célba.

Felnőtteknél nem működött ez a terápia

Dr. Constantin Tamás szerint az anakinra nevű hatóanyagot eredetileg a felnőttkori rheumatoid arthritis kezelésére fejlesztették ki, de nem hozott átütő eredményeket. A gyermekreumatológia számára ezzel szemben hasznosnak bizonyult az anyag, ugyanis egyes extrém gyulladásos állapottal járó betegségekben – ide tartozik a sokszervi gyulladás is – nagy hatékonysággal bír.

Veszélytelen a gyerekekre, de mégis vannak kivételek

Tavaly decemberben a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója azt mondta, hogy bár a koronavírus a gyerekekre veszélytelen, de azért vannak kivételek és az ők intézményükben is több koronavírussal fertőzött gyereket kezelnek.

A fertőzés után jelentkezik a sokszervi gyulladás

„A koronavírus-betegségnek van súlyos formája, van egy olyan betegség, amit úgy nevezünk, hogy sokszervi gyulladásos betegség, amely a fertőzés aktív fázisa után néhány héttel jelenik meg és egy kifejezetten súlyos, intenzív terápiát, időnként még lélegeztetést is igénylő állapot. Most is van itt nálunk egy ilyen gyerek, aki hála istennek, már sokkal jobban van, de az elmúlt napokban küzdeni kellett az életéért, és ahogy a gyerekellátókkal beszélünk, a többi nagyobb intenzív osztályon is elő-előfordul ez az eset. Ez ellen védekezni nem lehet, tünetmentesen zajlik le a koronavírus-betegség, csak utólag tudjuk kimutatni, hogy ez volt az ok” – mondta decemberben Velkey György.

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: koronavírussal küzdő beteg gyermeket gyógyítanak – Forrás: Semmelweis Egyetem