Az országos kardiológiai intézet főigazgatója is adott vérplazmát kedden. Andréka Péter már kigyógyult a koronavírusból.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója április elején kapta el a koronavírust. A BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt az esetről.

Azóta már meggyógyult és kedden adott vérplazmát. Azt mondta, hogy enyhe lefolyásúnak lehet nevezni a betegségét, mégis ennyire beteg még sosem volt.

„Fejfájással kezdődött, amit nem tudott enyhíteni, kísérő tünetei voltak a végtelen gyengeség, a fáradékonyság, a szaglás- és ízlelés elvesztése, az étvágytalanság, feleségénél pedig izomfájdalom is társult mindehhez” – mondta a főigazgató.

Nem szedett speciális gyógyszert, csak a fejfájást csillapította paracetamol tartalmú gyógyszerrel.

Vérplazmával gyógyítják a betegeket

Passzív immunizációs eljárás során meggyógyult emberek vérplazmáját használják fel a betegek gyógyítására.

„Jelenleg egy -más, súlyos betegségben is szenvedő – beteget kezelnek plazmaterápiával. Egy hete van az intenzív osztályon, pénteken, szombaton és vasárnap kapta meg három részletben a kezelést. Az állapotáról azt mondta: ígéretesnek tartják nála ezt a kezelést” – mondta Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója.

Továbbra is várják a koronavirusplazma.hu címre olyan donorjelöltek  jelentkezését,  akik már átestek és kigyógyultak a koronavírusból.  

Kiemelt kép: Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója vérplazmát ad – Forrás: MTI/Balogh Zoltán