Már hétfő hajnalban befutott egy riasztás a katasztrófavédelem munkatársaihoz. Egy családi háznál történt tűzeset kapcsán kaptak riasztást. Egy középkorú férfi elhunyt.

Már hajnalban tűz volt egy családi háznál a fővárosban

Budapest 23. kerületében egy családi házban keletkezett tűz. A katasztrófavédelemhez hajnali háromkor futott be a riasztás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Soroksárra siettek a tűzoltók

Soroksáron, a Hrivnák Pál utcában egy háromszintes családi házban csaptak fel a lángok. Az emeleti hálószobában egy ágy égett egy négyzetméteren. A tűzoltók kihoztak a szobából egy középkorú férfit.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem lehetett rajta segíteni

A férfit hiába hozták ki a lánglovagok a szobából, életét már nem lehetett megmenteni. A tűzoltók eloltották a tüzet, majd átvizsgálták az épületet. Lakható maradt, így a másik két lakó viszatérhetett az ingatlanba.

Kérdéses, mi okozhatta a tüzet

Elképzelhető, hogy ágyban dohányzás következtében pattant ki a tűz. A pontos keletkezési körülményeket tűzvizsgálati eljárás keretében fogják tisztázni. Ennek eredményére még várni kell.

Szombathelyen is tragédia történt

Reggel 7:15-kor Szombathelyről érkezett jelzés. A Malom utcában egy lakásban egy nő holttestét találták a fürdőszobában. Kiderült, hogy szén-monoxid mérgezést miatt hunyhatott el.

Ez okozta a problémát

A háromemeletes társasház földszinti lakásának fürdőszobájában csukott ajtó és ablak mellett üzemelt a nyílt égésterű vízmelegítő. A tűzoltók légzőkészülékben hajtottak végre méréseket. Ennek eredményeként kiderült, hogy a helyiségben mérgező szén-monoxid keletkezett.

Egy megfizethető eszköz életmentő lehetett volna

Kiderült, hogy a lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő készülék. Amennyiben lett volna ilyen, az jelezhette volna a bajt, és ebben az esetben ez életmentőnek bizonyulhatott volna. Még egy jobb minőségű készülék sem kerül több tízezer forintba.

Ezek is érdekelhetnek!

Erre oda kell figyelni

Amennyiben egy lakásban nyílt láng van, a tűz közelében pedig nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor mérgező szén-monoxid jön létre. Amennyiben a vízmelegítő vagy fűtőeszköz égéstere elérhető, látható a láng, akkor a szüntelen és automatikus szellőzés biztosítása elengedhetetlen fontosságú. Az ablak alkalmankénti kinyitása nem elegendő.

Ezért veszélyes a szén-monoxid

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét. A szén-monoxid mérgezést nehezen lehet észrevenni. Amennyiben magas szén-monoxid-koncentráció lép fel, akkor ájulást okozhat, és percek múlva beállhat a halál. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció