Egy 32 éves fővárosi fiatalembernél laboratóriumi vizsgálatok igazolták a veszélyes vírusfertőzést. Mindez a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya által közzétett legfrissebb hazai járványügyi helyzetről szóló jelentésből derült ki. Más fontos információkat is tartalmaz a tájékoztató.

Ismét felütötte a fejét a majomhimlő

Egy 32 éves budapesti férfi intim együttlét során fertőződött meg, derül ki a friss tájékoztatóból. Az eset hazai eredetű. A klinikai diagnózist alátámasztották a laboratóriumi vizsgálatok. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Amit a majomhimlőről tudni kell

A majomhimlő tünetei 2-4 hétig tartanak, ember és állat számára egyaránt veszélyt jelent. Akár emberről állatra, vagy állatról emberre is képes terjedni. Emberek esetében lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodással és hólyagos bőrelváltozással jár együtt a betegség.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Bele is lehet halni

A majomhimlő halálozási aránya 3-6%-ra tehető. A túlélőknek szövődmények kialakulásával kell számolni. Ezek közé tartozik a szemfertőzés, a látásvesztés és a hegesedés.

Folynak a vizsgálatok

A WHO égisze alatt nemzetközi összefogással folytatnak vizsgálatot a majomhimlőjárvány dinamikájának, valamint a fertőzés forrásainak és az átviteli módok megértése céljából. Nigériából a mai napig folyamatosan jelentenek megbetegedéseket. Utazók, vendégmunkások valamint turisták 2018 őszén Nigériából Izraelbe és az Egyesült Királyságba is behurcolták a vírust, amely eljutott Ázsiába és az Egyesült Államokba is. 2022-ben számos országban azonosítottak majomhímlős esetet, köztük Magyarországon is.

Nyugat-nílusi láztól szenvedő beteg is van idehaza

Egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedés is diagnosztizálásra került Magyarországon, derült ki a friss jelentésből. Azt a megbetegedést Békés vármegyéből jelentették. Tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról viszont nem tudni.

Három maláriás beteg is van

Egy hazánkban élő, 30 éves nigériai számazású férfi valamint tizenöt hónapos gyermeke betegedett meg maláriától. Ezt importált malária megbetegedésként tartják számon. Egy harmadik beteg egy 55 éves magyar állampolgárságú férfi.

Ismét hordani kell a maszkot?

A Jáhn Ferenc Dél-pesti Kórházba vizsgálatra érkező betegektől és kísérőiktől azt kérik, hordják a maszkot. Erre a folyamatos és biztonságos betegellátás miatt van szükség. A fekvőbetegekhez érkező látogatóktól is azt kérik, hogy a kórház területén tartsák be ezt a kérést.

Ez a cél

A fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet közleményében hangsúlyozzák, hogy szeretnék megelőzni az őszi vírusok terjedését a felelős magatartással. Egyelőre a szabályzatban ez nincs benne, csupán kérésként fogalmazták meg.

Ezek is érdekelhetnek!

Két tucat Covid-variáns azonosítottak a szennyvízben

A járvány kirobbanásától fogva a hetente közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a szennyvíz koronavírus koncentrációját. A statisztika jelenleg már nem elérhető. Az viszont nyilvánosságra került, hogy az idei év első felében több mint 24 variánst azonosítottak hazánkban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Pexels