Azonnali hatállyal menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora, Rátóti Zoltán az intézmény doktori iskolájának a vezetőjét, Karsai Györgyöt.

Indoklás nélkül

Az esetről a Népszava számolt be, akiknek a menesztett Karsai azt mondta, hogy Rátóti egy előre megbeszélt találkozójukon egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Arra kérte a rektort, hogy indokolja a döntését, amire állítása szerint azt válaszolta: nem tartozik magyarázattal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Megint elmarad a tűzijáték? Most szombatra is figyelmeztetést adott ki az OMSZ, ezúttal is elhalasztják a parádét?

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megjelent a honlapon

Az elbocsátás híre később megjelent az intézmény honlapján is, ahol emlékeztetnek, hogy Karsai magyar klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanárként hosszú éveken át végezte munkáját az egyetemen, 1996-tól antik színháztörténet tanárként, 2003-tól pedig egyetemi tanárként oktatott, majd később a Doktori Iskola vezetője lett.

Sok sikert kívánnak neki

„Egyetemünk vezetése további szakmai sikereket és jó egészséget kíván Karsai György professzor úrnak” – írják.

Egyetemi modellváltás

A portál azt is írja, hogy Rátóti Zoltán 2020 augusztusában azt nyilatkozta, hogy az egyetemi modellváltás, amit a kormány kierőszakolt, a lehetőségek bővülését hozza magával, az egyetemi autonómiát féltők állításával szemben pedig „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé”.

Nyílt levél

Karsai akkor nyílt levélben válaszolt erre, amiben egyebek között azt írta, hogy Vidnyánszki Attila – az alapítvány kuratóriumának elnöke – és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.

Ezt mondta korábban Vidnyánszky

Ezek után Vidnyánszky az ATV-ben úgy fogalmazott: „Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő”. A nyilatkozat nyomán a doktori iskola jelezte: elvárják a kulturális kormányzattól és a kuratórium tagjaitól, hogy határolódjanak el Vidnyánszkytól.

Elnézést kért

Vidnyánszky egyébként emiatt később elnézést kért Karsaitól. Sokan antiszemita megnyilvánulásként értékelt kijelentéséért, de Vidnyánszky szerint ezt róla nem mondhatják komolyan, és úgy vélte, hogy félreértették a szavait. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Játékot indult venni az unokájával a budapesti nagypapa, csúnya baleset lett a vége – Fotók a helyszínről

Kiemelt kép: SZFE – Forrás: YouTube