Ebben az évben 20 százalékos áremelés mindenképpen lesz, de az sem kizárt, hogy újabb emelés is jöhet. Az alapanyagárak elszálltak – panaszkodott Hajas László sztárfodrász, aki azt is elárulta, hogy egy 40 ezres hajvágásból mennyi marad nála. Az ismert szakember azt sem rejtette véka alá, hogy nem tetszik neki a mostani rendszer.

Muszáj volt emelni az árakat

Az tény, hogy nem esett jól a szakmának az energiaárak növekedése, sem a covid miatti bezárások. Én azt látom, hogy ahol az ár-érték arányok rendben vannak, ott azért továbbra is jól működnek az üzletek. Persze mindenkinek, köztük nekünk is hozzá kellett nyúlnunk az árakhoz, hiszen enélkül nem tudnánk kitermelni a költségeinket, mint például a munkabérek. Sajnos emiatt muszáj volt egy kb. 20 százalékos áremelést véghez vinnünk – mondta Hajas László nemrég a Pénzcentrumnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Duplázódtak az árak

Sajnos nagyon felmentek az anyagárak – panaszkodott a sztárfodrász. Állítja: van, amelyek konkrétan 100 százalékkal, vagyis duplázódtak, de egyes termékek „csak” 30-40 százalékkal lettek drágábbak. „Ezeket nekünk mind bele kellett építeni az árainkba.” – tette hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Drága a fodrász

„Mindig fájó pont, amikor valaki azt mondja nekem, hogy drága fodrászhoz menni. Persze, hogy drága. Emberi munkaerőről beszélünk, akinek elsodródhatnak a költségei. De ha azt nézem, hogy egy jobb étteremben kifizetnek egy nagyobb összeget, ami csúnyán fogalmazva legkésőbb másnap távozik belőled, miközben a hajunk a fejünkön marad hónapokig. Ha pedig tönkre teszel egy hajat, akkor az évek, mire rendbejön. Tényleg iszonyat sok különbség van: ha elrontod a hasad, nem mész vissza reklamálni, azonban, ha a hajadat rontják el, akkor igen.” – fejtette ki véleményét Hajas László.

Nagyon tud fájni

Az áremelésről így fogalmazott: „Bízom abban, hogy idén már sem a gyártócégek nem fognak árat emelni, sem az energiaárak nem mennek fentebb. Ezek ugyanis nagyon tudnak fájni.”

Soha nem jön vissza a beruházás ára

„Én alapvetően nem a pénzért csinálom ezt, amikor nyitottam egy új üzletet nem a több bevételért tettem. Hiszen egy ilyen óriási méretű beruházás szinte soha nem fog visszatérülni. Mindig azt mondtam, hogy annyi legyen, amennyiből az igényeimet ki tudom elégíteni. Így én, ha nem fognak az energiaárak tovább nőni, akkor én nem szeretnék újra árat emelni. Kivéve, ha külső hatások miatt muszáj lesz.” – tette hozzá.

Nem tetszik neki a rendszer

Hajas László azt is elmondta, miért nem tetszik neki az új fodrászképző rendszer. Szerinte nem kellene a fodrásztanulóknak megkapniuk a minimálbér 60 százalékát fizetésként, hiszen ezek a gyerekek nem hasznos tagjai a szalonoknak, ők tanulók. A sztárfodrász azt mondja, az angoltanárok sem fizetnek azoknak, akik angolul akarnak tanulni, hanem a tanulók fizetnek a tanároknak. Hajas szerint tehát nem jó a mostani rendszer.

Nem szimpatikus Hajas Lászlónak

„Persze értem azt a gondolkodást, hogy szokják meg, hogy a munkájukért pénzt kapnak, de nem tartom jónak ezt a rendszert a mi szakmánk esetében. Hiszen sok hasznos dolgot nem tudnak tenni a tanulók, nálunk nem termelő emberek. Ők azért vannak az üzletben, hogy egy szakmát elsajátítsanak, nekem pedig nem szimpatikus, hogy ezért, a tanulási folyamatért ők ilyen nagy összeget kapjanak.” – tette hozzá a sztárfodrász.

Ennyi marad egy 40 ezres vágásból

Hajas László azt is elmondta, hogy egy 40 ezres hajvágás után be kell fizetniük a 27 százalékos forgalmi adót, vagyis 30 ezer sem marad.” „A maradékból kell kigazdálkodni a fodrász fizetését, a járulékait, a közterheket, mint például a világítás, bérleti díj, stb. Akinek üzlete van, tudja, hogy milyen költségek is vannak pontosan.” Tehát ha 40 ezret fizet a vendég, annak csak töredéke a haszon, ami ténylegesen a fodrásznál marad. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hajas László – Forrás: Youtube