A zsámbékiak egy részének annyira elege lett az évek óta tartó állandó trágyaszagból, hogy petíciót írtak, így akarják felhívni a figyelmet a lehetetlen helyzetre.

„Önt zavarja-e az évek óta Zsámbék és a környező települések lakosságot szennyező nagy valószínűséggel mezőgazdasági tevékenységből eredő hosszan tartó elviselhetetlen bűz? Kérem, hogy csak az életvitelszerűen az érintett területen élők nyilatkozzanak!” – áll a rövid petícióban.

A beadványt egy helyi férfi jegyzi, ő tette ki a Facebookra, időközben már többen jelezték, hogy aláírásukkal támogatják a bűzmenetsítő kezdeményezést.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nemrég írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy tömény trágyaszag lengi be a budai agglomerációt és a fővárost.

Akkor a budaörsi polgármester jelezte először, hogy elviselhetetlen a bűz, a sajtónak azt nyilatkozta, hogy Zsámbék felől érkezik a szag. A zsámbéki polgármester erre azt felelte, hogy ő éppen a kertben van, de semmilyen bűzt sem érez.

Pár nappal később kiderült, hogy a szagszennyezés forrása a Felcsút és Óbarok környéki földekről származik, ahol speciális orosz trágyával kezelték a talajt. A cég megígérte, hogy jobban fognak figyelni arra, hogy milyen széljárásnál trágyáznak majd, ugyanakkor hozzátette: még több alkalommal lesz trágyaszag szeptemberig.

Úgy tűnik, amit a zsámbéki polgármester nem érzett, azt mások igen. A zsámbéki petícióból az is kiderül, hogy egyáltalán nem egyedi jelenségről van szó, hanem a trágyaszag évek óta elviselhetetlen mértékű az agglomeráció legkisebb városkájában, Zsámbékon.

A trágyaszaggal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények. Többen azt írják a közösségi oldalakon, hogy a vidékhez hozzátartozik a trágyaszag, mások arról értekeznek, hogy a mezőgazdaságnak és a hozzá kapcsolódó élelmiszeriparnak szüksége van trágyára, ezért senki se panaszkodjon. Mások pedig azt mondják, hogy a trágyázással semmi gond nincs, csak figyeljenek már oda, hogy mikor lesz erős nyugati szél, hogy ne vigye el 30-40 km-re a tömény szarszagot a szél.

Kiszámolták honnét jött a szarszag Budapestre és környékére

Kiemelt kép: Zsámbék Polgármesteri Hivatal – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu