2020 új koronavírus-fertőzéssel regisztrált beteget jelentett az operatív törzs. A járvány erősödését jelzi, hogy legutóbb január 9-én volt 2000 felett a diagnosztizált napi betegek száma.

Magasabbak a számok

Az operatív törzs tájékoztatása szerint 2020 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, így itthon 385.755 főre nőtt a regisztrált betegek száma. A fertőzésben elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, ezzel az elhunytak száma 13.636 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 293 542 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 78 577 főre csökkent. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyien vannak kórházban

Szerencsére csökkent a kórházakban kezelt betegek száma, ugyanis jelenleg 3771 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Nő a beoltottak száma

A vakcinák beszerzésével folyamatosan nő a beoltottak száma, eddig 330 745 fő kapott védőoltást, közülük 124 423 fő már a második oltását is megkapta. Az oltási terv szerint a háziorvosok többsége már oltja az oltásra regisztrált legidősebbeket – őket a Pfizer vakcinájával – és a 60 év alatti krónikus betegeket – őket az AstraZeneca vakcinájával.

Már oltanak a Szputnyikkal is

A háziorvosok rendelői mellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező legidősebbeket, ők a Szputnyik V vakcinát kapják. A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

Terjed a brit vírusvariáns

A járvány enyhe erősödése miatt arra figyelmeztetett az operatív törzs, hogy óvatosnak kell lenni, Müller Cecília korábban úgy fogalmazott, nem szabad még hátradőlni. Több országban is a járvány harmadik hulláma zajlik, a brit vírusvariáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.

Maradnak a korlátozások

A brit mutáció és a járvány terjedése miatt a kormány március 1-ig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, addig is igyekszik minél több vakcinát beszerezni, hogy minél több embert be lehessen oltani. A kormány szerint csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez hamarosan az emberek véleményét is ki fogják kérni egy online nemzeti konzultáció keretén belül.

Közel 20 millió adagot kötöttünk le

A jelentés arról is szót ejtett, hogy a nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben, ezek főleg Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac vakcinák. Mivel ezekből csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel, így jelenleg csak ezekből tudunk rendelni.

Már oltjuk a legidősebbeket

Amint arról a BudaPestkörnyéke.hu is írt, az oltási sorrendben az egészségügyi dolgozók voltak az első, akiknek az oltása már lezárult. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el, a harmadik körben pedig már a legidősebbeket oltják a kórházi oltópontok és a háziorvosoknál. Az oltás folytatódik, 2964 háziorvos 2 ampulla (12 fő oltásához elég) Pfizer-vakcinát kapott, míg a 4 oltóponton az orosz vakcinával oltanak.

Megkezdődött a krónikus betegek oltása is

Ezen a héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is: összesen  2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudnak majd beoltani. Az oltás jelenlegi szakaszában a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Védőoltás – Forrás: MTI/Mohai Balázs