A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva. Müller Cecília elmondta, az elmúlt napokban hasonlóak a járványügyi adatok, mégsem szabad elbizakodnunk magunkat.

Tíz napja hasonlóak az adatok

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az utóbbi 10 napban nagyon hasonló járványügyi adatokat rögzítettek a statisztikákban. Példaként hozta fel, hogy a szombati napon 1370 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 64-en életüket vesztették, kórházban 3578 beteget ápolnak, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Néhány helyen emelkedést mértek

Az esetszámok valóban a járvány stagnálásáról árulkodnak, azonban a szennyvízben mért adatok azt mutatják, hogy “némelyik helyen bizonyos enyhe fokú emelkedés” indult – hívta fel a figyelmet Müller.

Nem szabad hátradőlni

A tisztifőorvos mindenkit emlékeztetett, hogy a “kiegyensúlyozottnak tűnő”, magyarországi adatok ellenére sem szabad hátradőlni. Mint fogalmazott: “éppen most van itt az ideje annak, hogy oltakozzunk”. Müller Cecília azt is kiemelte, fontosnak tartja, hogy minél többen és minél gyorsabban oltassák be magukat.

Most már az orosz vakcina is alkalmazható

Beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) jó eredménnyel zárult az orosz vakcina, a Szputnyik V vizsgálata, így mostantól Magyarországon is olthatnak az oltóanyaggal. Az újabb vakcina engedélyeztetésével immáron négy oltóanyaggal olthatják a lakosokat az egészségügyi dolgozók – a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és most már a Szputnyik V vakcinájával.

Kétmillió Szputnyik V-t rendeltünk

Szijjártó Péter külügyminiszter január 22-én írt alá egy szerződést Moszkvában az orosz oltóanyag beszerzéséről. A megállapodás szerint kétmillió adag, vagyis egymillió embernek elegendő vakcina fog érkezni az országba a következő hónapokban. Magyarország további 2,5 millió ember vakcinációjához szükséges Sinopharm-védőoltást vár Kínából.

Bármelyik vakcina jobb, mint veszélyben lenni

Müller Cecília a különféle oltóanyagok működési mechanizmusát is ismertetve kiemelte: bármelyik vakcina jobb, mint anélkül veszélyben élni, és az oltóanyagok széles palettája nagyobb lehetőséget biztosít. Legfontosabb célnak pedig elsőként a legesendőbbek megvédését, a súlyos megbetegedések és halálozások számának csökkentését nevezte meg.

“Szerencse a szerencsétlenségben”

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, szerinte “szerencse a szerencsétlenségben”, hogy a koronavírus ellen “bármely technológiával” készült oltóanyag hatásos tud lenni.

Előfordulhat, hogy az orvos mást ajánl

Müller szerint “kizárólag orvosi javallatra” előfordulhat, hogy az orvos előnyben részesít egy másik vakcinát a beteg számára. Ugyanakkor leszögezte, hogy Magyarországon már eddig 286 379 embert beoltottak az első adag vakcinával, több mint 105 ezren pedig már a másodikban is részesültek.

Lezárult az első két oltási kampány

Emlékeztetett arra is, hogy az első két csoportba tartozók már megkapták az oltást, és csütörtökön megkezdődhetett a legidősebbek oltása. A tisztifőorvos egyúttal köszönetet mondott az oltásban résztvevő háziorvosoknak, az önkormányzatoknak és a betegszállítóknak is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecília – Forrás: YouTube