A fogvatartottak és a börtöndolgozók egészségének megóvása érdekében hétfőtől, november 8-ától ideiglenesen újra szünetel a látogatófogadás a hazai büntetés-végrehajtási (bv-) intézetekben és intézményekben – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) pénteken az MTI-t.

Ideiglenes intézkedés

A járványügyi helyzet értékelése alapján, a BVOP operatív törzsének javaslatára született meg az ideiglenes intézkedés, amellyel minimalizálni akarják annak a lehetőségét, hogy járvány alakuljon ki a börtönök falain belül – közölték.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tájékoztatás

Az intézkedés célját a reintegrációs tisztek kiscsoportos foglalkozásokon ismertetik a fogvatartottakkal. A legfrissebb járványügyi tudnivalókról az ország valamennyi börtönében plakátokkal és a zárkákban nézhető zártláncú televíziókon videofilmmel tájékoztatják az érintetteket. A legutóbbi ilyen filmben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője mondta el a legfontosabb tudnivalókat – írták.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Így tudják majd tartani a kapcsolatot a hozzátartozókkal

A hozzátartozókat levélben és a BVOP honlapján, a bv.gov.hu oldalon tájékoztatják az új szabályról. A BVOP kiemelte: a megelőző intézkedések mellett kiemelt figyelmet fordítanak az elítéltek családtagjaikkal való kapcsolattartásának folyamatos biztosítására. Ennek érdekében minden fogvatartott számára elérhetővé tették a Skype-alapú élő, online telefonálási lehetőséget, és megnövelték a hagyományos telefonbeszélgetések időtartamát is.

A kórházakban is látogatási tilalom van

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta szigorú járványügyi intézkedéseket hozott a kormány, amelyről Gulyás Gergely a Kormányinfón számolt múlt héten, csütörtökön. Az intézkedések között, hogy az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be.

Az elmúlt 24 óra adatai

A kormányzati portál tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában meghalt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 31 184 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 804 720 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 56 260 főre emelkedett. 3629 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 366-an vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor szerint az oltatlanok életveszélyben vannak

A miniszterelnök erről a Kossuth rádió reggeli műsorában beszélt, ahol egyebek között elmondta, a tavaszi “oltási hadjáratban” a brit variánst sikerült megfékezni, azonban most a delta variáns az, ami végigszáguld a világon, köztük Magyarországon is, ami sokkal gyorsabban terjed, továbbá súlyosabb megbetegedéseket is okoz.

Életveszély

Mint mondta, az is előfordul, hogy az oltottak betegszenek meg, azonban elmondása szerint ez nagy bajt nem okoz, az oltatlanok viszont nagyon súlyos állapotba kerülhetnek, ők életveszélyben vannak.

Csak az oltás

Orbán Viktor a műsorban azt is mondta, hogy semmiféle intézkedés nem véd, csakis az oltás, de a korlátozó, szigorító intézkedések, úgy mint a maszkviselés lassítani tudják a járvány terjedését. Ennek ellenére kiemelte: ha ilyen ütemben vagy még gyorsabban terjed a vírus, akkor arra reagálni kell, az operatív törzzsel közösen pedig újabb szigorításokat vesznek majd fontolóra.

10 millió vakcina

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy jelenleg 10 millió vakcina áll rendelkezésre, az év végéig pedig még 5 millió érkezik. Elmondta, mivel az ország egyes pontjain nem egyformán terjed a vírus, ezért kellett a munkáltatókat is bevonni a védekezésbe: vagyis, hogy az átoltottság növelésének érdekében kiadták a munkaadóknak, hogy előírhatják az oltás a dolgozóik számára, kötelezően.

Az oltottak

Orbán azt is mondja, hogy a beoltottak kevesebb, mint 1 százaléka betegszik meg, az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb, és a súlyos betegség kockázata is „sokkal-sokkal” nagyobb, erről egyébként napi szinten írnak a kormányzati portálon is.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels