Az Ország Szíve – Budapest és az agglomeráció jövője címmel politikai konferenciát tartott Budapest főpolgármestere az agglomerációs polgármesterekkel és az egységes ellenzék országgyűlési képviselő-jelöltjeivel Dunakeszin, a Nyíltvízi Evezős Központban. Rengetegen érkeztek az eseményre, teltház volt, sokan az ablakon keresztül, kintről hallgatták Budapest és környékének talán legismertebb ellenzéki politikusait. A főpolgármester arról is beszélt, hogy egyes befektetők megvásárolják a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás státuszt. Az eseményről készült videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Magyarország szíve

A fórum házigazdája a Dunakeszin induló Dorosz Dávid volt. Az országgyűlési képviselőjelölt elmondta: Budapest agglomerációs térsége Varsó után Közép-Európa legnagyobb városi térsége. Egy természeti, gazdasági, kulturális és közlekedési egység, ez Magyarország szíve – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs vége a problémáknak a településhatárokon

A képviselőjelölt hozzátette: Mivel a településhatároknál, a választókörzetek szélén nem állnak meg az itt élők problémái, ezért a megoldások is átnyúlnak a körzet,- és településhatárokon. Ezért van szükség arra a közös munkára, amelyben a főváros, a kerületek, az agglomerációs települések és országgyűlési képviselők együtt tudnak működni.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ne maszatoljunk tovább

Ki kell mondanunk és nem szabad a továbbiakban arról maszatolnunk azzal kapcsolatban, hogy az agglomerációs települések többsége megtelt. Azt a lakosságszám növekedést, amit az elmúlt 15-20 év hozott, nem követte le az infrastruktúra, az egészségügyi, oktatási, közlekedési fejlesztések. Dorosz Dávid szerint a Fidesz lényegében a szőnyeg alá söpörte ezeket a problémákat, nem foglalkozott az elmúlt 12 évben az agglomerációban élőkkel. Ez is érdekelhet: “A Fidesz mindig megnyomja az ígéret gombot a kampány előtt, utána meg valahogy elfelejti ezeket” – mondja Dorosz Dávid, Dunakeszi térségének ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje

Korrupció

Karácsony Gergely a fórumon elmondta, kerületi polgármesterként és főpolgármesterként is találkozott olyan befektetővel, aki nem akarta teljesíteni az önkormányzat feltétételeit. „Inkább kiemelt beruházás lett, mert ennek is megvan az árfolyama. A megfelelő emberektől ezt meg lehet vásárolni” – mondta a főpolgármester. Hozzátette, nem könnyű a város érdekeit érvényesíteni, akkor ha a befektetők inkább a korrupciós utat választják. Témába vág: „Gyakran a beruházó elővesz egy papírt és azt mondja, kiemelt beruházást csinálunk, tojok a fejetekre” – állítja Karácsony Gergely, aki az agglomerációra is kiterjesztené a BKK működését – hétvégi nagyinterjú a főpolgármesterrel 2. rész

Teltház volt

A résztvevő politikusok

Balról: Wittinghoff Tamás (Budaörs polgármestere), Rónai Sándor (DK EP-képviselője), Varjú László (Budapest 11-es körzet jelöltje), Jószai Teodóra (Pest 8-as körzet képviselőjelöltje), Vajda Zoltán (Budapest 13-as körzet képviselőjelöltje), Gémesi György (Gödöllő polgármestere), Dorosz Dávid ( Pest 5-ös körzet képviselőjelöltje), Kálmán Olga (DK elnökségi tag), Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere)

Budapestnek érdeke együttműködni

Karácsony Gergely, lényegében az első főpolgármester, akit érdekel a Budapestet körülvevő agglomeráció, amelyben már majdnem annyian élnek, mint a fővárosban. A főpolgármester ezen az eseményen is többször hangsúlyozta, hogy Budapestnek tényleg érdeke együttműködni az agglomerációs településekkel, hiszen sem Budapest, sem az agglomerációs települések problémái nem érnek véget a települések végét jelző táblánál.

30 éves ügy

A főpolgármester elmondta, a Budapest Szíve program arról szól, hogy „próbáljuk végre megugrani azt a feladatot, amit 30 éve senkinek sem sikerült, hogy közösen kezdjünk el gondolkodni a főváros és az agglomeráció problémáinak a megoldásán.” Karácsony Gergely hozzátette: Az Ország Szíve programban résztvevők közös gondolkodásnak az a lényege, hogyan tud a főváros és az agglomeráció egy élhetőbb, egy jobb hely lenni, és miként lehet a helyben lakó emberek életét jobban szolgáló politikát megvalósítani.

Tarlós és Demszky másként gondolta

„Az elődeimnek egy kicsit más volt a hozzáállása. Úgy voltak vele, hogy Budapest a nemzet fővárosa, több mint másfélmillió ember otthona, a többi település pedig a futottak még kategória. Úgy voltak vele, ahol pirossal át van húzva a Budapest felirat, ott már nekik nincs dolguk.” – mondta Karácsony Gergely, aki hozzátette, szerinte ez rossz hozzáállás.

Ellenség és szövetség

A főpolgármester szerint a Városházának természetes szövetségesei a városhatáron túli, agglomerációs települések, mert vannak közös ügyek. Azt érdemes keresni, miben lehet együttműködni. Mint fogalmazott: jó lenne, ha a magyar politikai kultúra úgy működne, hogy nem egymással háborúznának a politikusok, hanem a problémákkal. Szerinte kétféle politikus van. Az egyik ellenségeket, a másik szövetségeseket keres. Karácsony Gergely reméli, hogy április 3-tól olyan kormánya lesz az országnak, amely szövetségeseket és barátokat keres.

Karácsony Gergely az első főpolgármester, aki kimerészkedett az agglomerációba

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is hangsúlyozta, több főpolgármesterrel dolgozott együtt, de Karácsony Gergő elődeit tényleg nem érdekelte az agglomeráció, a jelenlegi főpolgármester 32 éve az első, aki képes Budapest és agglomerációban gondolkodni.

Újra kell gondolni az önkormányzatiságot

Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás elmondta, hogy több szakemberrel közösen kidolgozott egy programot, amely az önkormányzati rendszer megújításáról szól. Szerinte az áprilisi választás után mindenképpen újra kellene gondolni a magyar önkormányzatiságot.

Menetrendszerinti személyhajókat a Dunára

Az eseményen ott volt még Jószai Teodóra is, Szigetszentmiklós környékének egységes ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje, aki ezen a fórumon is szorgalmazta a dunai személyhajózás, mint tömegközlekedési útvonal kialakításának fontosságát.

Kevesebb beszéd, több cselekvés

Az ország legrégebben hivatalban lévő polgármestere, a Veresegyháza vezetője, a 85 éves Pásztor Béla is szót kapott. Ő a cselekvés fontosságáról beszélt. A jelenlévő politikusokat is arra intette, hogy kevesebbet kell beszélni és sokkal többet kell tenni, csak így lehet előre haladni. Mint fogalmazott: Településvezetőként azon kell gondolkodnunk, mit tegyünk holnap és nem azon, hogy mit szeretnénk. Ez ábrándozás, abból nem lesz semmi. A sok beszédnek, sok az alja. Nem beszélni, hanem cselekedni kell a politikusoknak.

Tettekre van szükség, nem ígéretekre

Az 57 éve hivatalban lévő városvezető kiemelte: „Az érdekel, hogy mit cselekszünk, nem pedig az, amiről sokat beszélnek. Tettekre van szükség, nem pedig ígéretekre” – mondta az öt évtizede hivatalban lévő vezető. Hozzátette: a beszéd arra jó, hogy megállapodjunk valamiben, azt követően viszont cselekvésre van szükség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az eseményről készült videó

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere beszél a fórumon