Hamarosan itt a fűtési szezon és kiderült: 2023-ban az állami fenntartású köznevelési intézményekben energiafelhasználást korlátozó intézkedések bevezetését a tárca nem tervezi. A hírek szerint a tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól energiatakarékossági intézkedések bevezetésére.  

A tavalyi kormányhatározat

A BudaPestkörnyéke.hu tavaly szeptemberben számolt be arról, hogy megjelent az a kormányhatározat, amely kimondja, az állami intézményeket 18 fokra kell felfűteni a téli időszakban. Ez a középiskolákra is vonatkozott, az általános iskolákban azonban 20 fokot engedélyeztek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Háború és szankciók

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban a magyar kormány azon dolgozott, hogy „a lehető legnagyobb mértékben megvédje a magyar embereket a háború és az elhibázott szankciók negatív hatásaitól, a magyar embereket egyedülálló intézkedések védik”.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Állami intézmények

A kormány a takarékoskodást magán kezdi és 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére Ennek részeként 2022. október 1-jétől a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben írták akkor. Ezek alól az egészségügyi, gyermekvédelmi, bentlakásos szociális ellátást nyújtó intézmények és a bölcsődék képeztek kivételt.

Idén nem lesz korlátozás

A belügy arról tájékoztatta a Népszavát, hogy idén nem kell ilyen korlátozásokra készülni, ugyanakkor a lap felhívta a figyelmet, hogy az erre vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályos: a szaktárcától kérdezték, tervezik-e hatályon kívül helyezni azt, ám onnan nem érkezett válasz.

Tájékoztatást kapnak

Lapértesülés szerint a tankerületi központok a napokban kaptak tájékoztatást a Klebelsberg Központtól energiatakarékossági intézkedések bevezetésére. „A tankerületi központok és az intézmények a hatályos jogszabályoknak megfelelően járnak el, azokat meghaladó intézkedések bevezetéséről nem kaptak tájékoztatást a tárcától” – fogalmaztak.

Rövid és intenzív szellőztetést kérnek

Mindeközben több intézményben is vannak takarékosságra vonatkozó utasítások. Az érintetteknek például kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy lekapcsolják a villanyt a használaton kívüli helyiségekben, röviden, de „intenzíven” szellőztessenek, valamint, hogy fűtési szezonban maximum 20 Celsius-fokon tartsák a hőmérsékletet, ami mégis egyfajta korlátozás, bár két fokkal megengedőbb, mint tavaly.

Nehézségek a felsőoktatásban

Nehéz időszakot tudhattak maguk mögött a magyarországi felsőoktatási intézmények is. A takarékoskodás jegyében szigorú intézkedéseket vezettek be itt is egy évvel ezelőtt. A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatóit Neptun-üzenetben tájékoztatták azokról az intézkedésekről, amelyek az energiamegtakarítást és a kiadások csökkentését szolgálták majd.

A 18-as szám a befutó

A Budapesti Gazdasági Egyetem épületeiben az irodákat és a tantermeket 18-20 fok közé fűtötték fel, míg a közlekedőkben, a mellékhelyiségekben és az összes többi helyiségben egyaránt 18 fok volt. A sportolásra használt termek hőmérsékletét szintén 18 fokra állították be – írta meg az Eduline.

Meleg a meleg víz?

Az egyetem mosdóiban elzárták a meleg vizet, míg a tornatermek, sportlétesítmények zuhanyzóiban 38 fokra állították be a hőmérsékletét. A kollégiumokban mindössze annyi korlátozás volt, hogy az ottani zuhanyzókban is 38 fokra állították be a meleg vizet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció