A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a benzinkutakon kialakult helyzetre tekintettel azt kérik, hogy az emberek segítsék a mentőautók soron kívüli üzemanyag felvételét a benzinkutakon. Kérdés, hogy ez nem rémhírterjesztés-e.

A mentők előnyt kérnek

A mentők hosszabb ideig történő várakozása a benzinkutakon veszélyeztetheti a mentőellátás folyamatosságának biztonságát – írja a MOMSZ. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A miniszter elmagyarázza

A kormány a magyar családokat és a biztonságos élelmiszer-ellátást is védi az üzemanyag intézkedésekkel – hívta fel a figyelmet közleményében Nagy István agrárminiszter. A mezőgazdasági erőgépek mérettől függetlenül továbbra is a 480 forintos áron tankolhatnak a kutakon.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A kőolaj ára

Miután kitört az orosz-ukrán háború, a nemzetközi kereskedésben referenciának számító Brent kőolaj hordónkénti folyamatosan emelkedik. Most 126 dollár/hordó körüli szinten van a Brent árfolyama, ez nagyjából 45 ezer forint.

Ahol nagyon drága

Jelenleg a legmagasabb benzinár Európában Hollandiában van, megközelítette a 820 forintot literenként. A magyar kormány 2021. november 15-én üzemanyagárstopot vezetett be, a 95-ös benzin és gázolaj kiskereskedelmi árát 480 forint/literes szinten maximálta, előbb február 15-ig, majd meghosszabbította május 15-ig.

Nálunk az állami előírás miatt nagyon olcsó

A 480 forintos hazai árszint, Lengyelország után, a második legalacsonyabb az Európai Unióban – írja az Origo. Ha az üzemanyagárstop intézkedést nem vezették volna be, jelenleg egy liter benzinért 160 forinttal kellene többet fizetni.

Az MSZP licitál

A “kivéreztetett” önkormányzatokra mért újabb csapásnak tartja az MSZP társelnöke, hogy a nagyvárosi tömegközlekedésben használt buszokra nem terjednek ki a kormány frissen bejelentett, benzinárstoppal kapcsolatos intézkedései, azaz mostantól piaci áron tankolhatnak. Az ellenzéki politikus azt kérdezi, miért nem lehetett a nagyvárosi tömegközlekedési járművekre is kiterjeszteni a hatósági árat.

Karácsony Gergely is megszólalt

Hiába fizetik a közösségi közlekedést használók az EU legmagasabb áfáját az állami költségvetésbe, mostantól a megemelt üzemanyag-árat is fizetniük kell. Éppen ezért ma levelet írtam Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az autóbuszokra is vonatkozzon a 480 forintos hatósági ár – írta a főpolgármester.

Tegnap este lépett a kormány

7,5 tonna feletti magyar és a 3,5 tonna feletti külföldi teherautóknak csak a nagynyomású kutakon lehet tankolni, ott piaci áron tölthetik meg a tankjaikat. A mezőgazdasági gépek, függetlenül attól, hogy mekkora a tömegük, továbbra is 480 forintos áron kaphatják az üzemanyagot. Harmadik intézkedésként a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.

Rémhírterjesztés

A friss rendelet csütörtök este 10-kor lép hatályba, közben a kormány a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendel el. Azt is elmondták, hogy a kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azok ellen, akik üzemanyagellátás leállásáról terjesztenek információt.

Az árszabályozás további részletei