Galla Miklós és a Karinthy-gyűrű körüli botrány miatt már hónapok óta hangos a sajtó: mint ismert a humoristák legnagyobb hazai elismerését Galla Miklósnak szánták, azonban a kuratórium végül úgy határozott, hogy a humorista nem méltó rá. Mindez azt követően történt, hogy Galla Miklós a közönség előtt mutatta meg a férfiasságát.

Orbán Viktornak is írt levelet

Az ügy részleteiről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, azt is megírtuk, hogy Galla Miklós még Orbán Viktor is írt levelet – nem is egyszer – abban a reményben, hogy a miniszterelnök segítségével visszakaphatja a Karinthy-gyűrűt. A leveleiben arra kérte Orbánt, hogy szólítsa fel az MTVA vezetőit, hogy végre adják át neki a februárban megítélt, majd visszavont kitüntetést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapott választ

Orbán Viktor egyébként Galla Miklós oldalán választolt a humoristának még az első levelet követően. A miniszterelnök ezt írta: „Sajnos nem én vagyok a gyűrűk ura. De az angol humort bírom. Hajrá!”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kapcsolódó:

Az előzmények

Mint azt portálunk is megírta Galla Miklóst ez év februárjában értesítette az MTVA, hogy idén ő kapja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristáknak odaítélt elismerést, a Karinthy-gyűrűt. Az intézmény ezzel egy időben megkérdezte a művészt, elfogadja-e. Galla boldogan mondott igent. 

“Nem méltó rá”

A humorista június 24-én vehetette volna át a díjat, de közben az MTVA úgy döntött, hogy mégsem ad Karinthy-gyűrűt neki, mert szerintük Galla Miklós nem méltó a legnagyobb humoristakitüntetésre.

Megmutatta férfiasságát

Az MTVA később azzal indokolta a díj visszavonását, hogy a humorista a közönség előtt egy fellépésén elővette férfiasságát. Galla Miklós ezután nem tagadta tettét, azt mondta, viselkedésével nem botránkoztatott meg senkit, mivel csak néhányan voltak ott az előadáson. Később aztán bocsánatot kért a történtekért, mondván, megbánta a meztelen mutatványát.

Politikai okok a háttérben

Galla Miklós szerint nem ez volt az egyetlen oka annak, hogy az MTVA-től végül nem kapta meg díjat. Szerinte valaki azt állította, hogy csatlakozott Karácsony Gergely 99 Mozgalmához is. A humorista azonban ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a híresztelések nem igazak.

Tovább bonyolódik a dolog

Persze a történet a fentiekkel nem ért véget, ugyanis december 8-án kiderült, hogy a Laár kapja idén a gyűrűt. Persze azt gondolhatnánk, hogy akkor így pont is került a dolog végére, de nem ugyanis Laár András a közösségi oldalán írta meg, hogy betelt a pohár, elege van ebből az egész Karinthy-ügyből, ami már hónapok óta tart, s a dolog végére ezennel ő most pontot tesz.

Laár András Galla Miklósnak adja tárolásra a gyűrűt

Laár a posztban így fogalmaz: “Nos, kedves Barátaim, ezennel elegem lett ebből a Karinthy-gyűrű-ügyből! Le szeretném zárni mihamarabb… Kijelentem, hogy – mivel a L’art pour l’art Társulat nem tart igényt az általam Nekik felajánlott Karinthy-gyűrűre –, tiszta szívvel mihamarabb átadnám Galla Miklósnak tárolásra, használatra, feltéve, ha megtartja, és nem adja el, nem olvasztja be, és felém, mint a jogilag ‘tulajdonos’ felé, el tud számolni vele…. majd akkor, ha rajtam számon kérnék a Bárkik, de nem fogják számon kérni… Miklóst nagy nehezen elértem telefonon, és megbeszéltük, hogy dec. 24-én a New York kávéházban adom át Neki a Karinthy-gyűrűt, így remélhetőleg megnyugszik a lelke. Az ezzel kapcsolatos diskurzust a magam részéről lezártnak tekintem.” – majd Estárházy Péter egy idézetével zárta sorait: “Bizonyos szint fölött, az ember nem megy bizonyos szint aláA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a teljes poszt:

Kiemelt kép: Laár András – Galla Miklós – Forrás: BPK montázs