Elsőként számoltunk be itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy a mogyoródi civilek egy csoportja megakadályozná a falu történelmi részén, a nyugodt utcák közelébe tervezett, soklakásos társasház, lényegében egy lakópark építését. Most újabb lendületet vesz a harc, nem csak beszélnek, már szerveződnek is a civilek. Budapesten és környékén több nemkívánatos projektet is sikerrel fúrtak meg a helyi civilek.

Egyre hangosabbak

Mogyoródon is egyre hangosabbak a civilek. Nagyon nem akarnak soklakásos társasházat, lényegében egy lakóparkot a település történelmi részén a pincesor feletti domboldalon. A szomszédok tiltakozásáról elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportál számolt be.

Szervezetet alapítottak a civilek

A Civil Mogyoród Facebook-csoportba felkerült friss videó szerint már nem csak néhány szomszéd ellenállásáról van szó, hanem összefogtak a helyiek és megalakították a Mogyoród Kővár és Klastromdomb Érdekvédelmi Társaság egyesületet, annak érdekében, hogy szervezetten vegyék fel a kesztyűt a lakópark ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Életveszélyes lehet a lakópark

A civilek szerint életveszélyes lehet majd az új lakópark, hiszen alatta százéves pincejáratok vannak a löszös, omladékos domboldalon. A helyiek féltik a kisforgalmú, egyirányú utcák nyugalmát is, hiszen az új lakókkal együtt minimálisan 50-60 autóra is számítanak.

A polgármesternek nincs problémája a társasházzal

Korábban Mogyoród polgármestere, Paulovics Géza elmondta, hogy neki lényegében semmi problémája nincs az új lakóparkkal kapcsolatban, hiszen a települést fiatalítani akarja, ehhez pedig az kell, hogy fiatalok érkezzenek és megfizethetőbb társasházi lakásokat is vásárolhassanak a településen. Azt is elmondta, hogy az önkormányzat nem hatóság igazából megakadályozni sem tudják az építkezést.

Madárcsicsergős falu

A tiltakozás élére a tervezett lakópark szomszédságában élő Kőszegi Péter állt, ő több, mint 20 éve él Mogyoródon. Nem titkolja, hogy szeretné a falut megőrizni olyannak, amilyen: madárcsicsergős, gyerekbarát, nyugodt helynek. Szerinte az új lakópark teljesen átalakítaná Mogyoród belső részét.

A civilek ereje

Itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon többször írtunk már a helyi civilek erejéről. Legutóbb a 16. kerületben, Cinkotána a Csobaj-tó megmentéséért álltak ki a helyiek, ott is egy lakóparktól és az illegális szeméttől féltenek egy helyi természeti kincset.

Meghallotta a népakaratot a budakeszi polgármester

Korábban Budakeszin a Nádas-tóért fogtak össze a civilek, ott egy elkerülőutat akartak építeni a tó területén. A helyi önkormányzat végül úgy döntött, hallgatnak a civilekre és inkább lemondanak az útról, sőt a polgármester melléjük állt és közösen próbálják meg újraléleszteni a tavacskát. Ide kapcsolódik: Mégsem épül út a Nádas-tónál Budakeszin, a civilek fellépése hatásos volt, a helyi képviselő-testület az építkezés ellen szavazott, az állandósult dugókra más megoldást kell találni

A főpolgármester is a civilek mellé állt

A Soroksári és a Gyáli út közötti Kiserdő megmentéséről is írtunk. Ott a Wekerletelepen élők hallatták a hangjukat. Akkorát szólt, hogy még a főpolgármester is meghallotta és melléjük állt. 

Lemondott a civilek tiltakozása miatt a polgármester

Pilismaróton egy kavicsbányátPilisvörösváron pedig egy kőbányát, puccsoltak meg a helyiek, mert sejtették, hogy semmi sem úgy lesz majd, ahogy az ígérik. Ezt is olvasd el: Botrány a Dunakanyarban: Lemondott a polgármester, mert nem akarnak kavicsbányát a helyiek

Kinőhet egy új polgármester

A civilek hatásos érdekérvényesítésére sok példa van Budapesten és környékén. Ha a helyiek elég hangosak, kitartóak, akkor egyre jobban a maguk oldalára tudják állítani a helyi közvéleményt. A legtöbb településen a vezetők inkább meghallják a civilek hangját, hiszen pontosan tudják, hogy egy erős mozgalomból gyorsan kinőhet egy új polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció, pincesor Mogyoródon – Forrás: Google/StreetView