Rést nyithat a dohánypiacon a Lázár János építési és közlekedési miniszter által benyújtott friss módosító javaslat. Az elképzelések szerint az izolált vagy távoli beruházási területeken dolgozó munkavállalók kényelmének és jólétének biztosítása érdekében fontos biztosítani számukra a szabályozott hozzáférést a dohánytermékekhez.

Jelentős szigorítások  

Jelentős szigorításokat tartalmaz a nemzeti dohányboltokat és a trafikkoncessziót is szabályozó dohánytörvényhez kedden este Lázár János építési és közlekedési miniszter által benyújtott módosító javaslat. Lényegi változtatás, hogy az eddiginél szélesebb körben lesz alkalmazható a koncessziós pályázat mellőzésével, vagy még “ellátatlan” településen “kijelölés útján” a dohánykereskedelmi jogosultság gyakorlása, vagyis a dohánybolt-üzemeltetés. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Milliós bírságok

Emellett jelentősen, kamatos kamat-jelleggel nőnek a szabálysértő dohánykoncesszió-tulajdonosok szabálysértései után kiszabható bírságok összegei. A jövőben a tervezet szerint a bírság mértéke legalább egymillió forint, minden további jogsértés esetén a bírság mértéke az előző bírság mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A hozzáférés biztosítása

Van azonban egy új lehetőség, egy piaci résre vonatkozó újdonság is, vette észre a hvg.hu. Az elképzelések szerint az izolált vagy távoli beruházási területeken dolgozó munkavállalók kényelmének és jólétének biztosítása érdekében fontos biztosítani számukra a szabályozott hozzáférést a dohánytermékekhez.

Kerüljék el a városokat?

Ez azt jelenti, hogy a legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas létesítményekben nyílhat dohánybolt. Ennek egyébként vélhetően az állhat a hátterében, hogy a vendégmunkások, ha lehet, inkább kerüljék a városokat.

18 éven aluliak kiszolgálása

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy Magyarországon 2013 óta kizárólag Nemzeti dohányboltok árusíthatnak dohányterméket, a trafikokba pedig 18 éven aluli személy be sem léphet, még nagykorú társaságában sem. Persze ennek ellenére a 18 éven aluliak kérdése még mindig gondot okoz.

Ismétlődő szabálysértések

Az ismétlődő szabálysértések esetén a trafik üzemeltetési jogát is visszavonhatják. „Az a trafikos is, aki mondjuk 2-3-szor elköveti ezt, azt megelőzően kap pénzbüntetést, illetve bezárást. Ezek nagyobb pénzbüntetések lesznek, mint korábban, továbbá hosszabb bezárások, új elemként pedig a koncessziós jogosultság visszavonását is magával vonhatja ez a szabálysértés.”

Az árak

A dohánytermékek árának változásával kapcsolatban a magyar kormány folyamatosan vizsgálja az árváltozás lehetőségeit. Ennek kapcsán így fogalmaztak: „Azonban ezek függenek a gazdasági mutatók mellett attól is, hogy ezek a fekete gazdaságot, mennyire élénkítenék, ezért ezen adatok vizsgálata alapján lehet csak ebben döntést hozni.”

Sok mindentől függ

Ezen túlmenően hozzátették: nem tudják megmondani, hogy mondjuk január 1-jével hogyan alakulnak majd a dohánytermékek ára, ez az adótörvénytől, valamint a különböző nemzetgazdasági és pénzügyi mutatóktól is függ „A kormány célja, hogy a dohánytermékeket a jövőben is csak és kizárólag az erre kijelölt üzletekben, tehát trafikokban lehessen beszerezni. Ez vonatkozik az új generációs dohánytermékekre is: a hevítéses és elektromos cigarettákra is.”

Ellenőrzött körülmények

„A kormány célja, hogy ezek az internetes beszerzési lehetőségek helyett csak ellenőrzött körülmények között, a trafikokban történhessenek meg” – derült ki a minisztérium közléséből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció