Az elmúlt időszakban felértékelődött a kert. Aki eddig nem tette, az is kertészkedik. Megtanultuk, átéreztük, hogy a kert egy velünk élő, a lelkünket tükröző része a természetnek.

Virágos Pest megye

Gyönyörű előkertek, kis veteményesek, gyönyörű gyümölcsösök létesültek, és most itt az alkalom, hogy megmérettessük a kertünket: a Virágos Pest megye pályázaton keresik a megye legszebb kertjét!

Az előkert

A belépő, a kert előszobája, amit az utcán ballagó és a hozzánk érkező lát, az előkert. Régi szokás szerint itt virágok fogadták a hazatérőt, a szívesen látott vendéget. Egyes növények üdvözlőként, mások a kinti világ sok baját feledtetőnek kerültek az előkertbe.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Virágok helyett örökzöldek

A sásliliom, a pünkösdi rózsa, a kardvirág mind szívesen látott virág volt mindig is a házak előtt, míg fel nem váltották őket a kevesebb törődést igénylő örökzöldek.

Virágok a kertben

A Titkos kert a kerttervező kertje, időről időre látogatható

Háttérbe szorulva

A virágos kertek az utóbbi időben háttérbe szorultak, pedig itt az idő, hogy felélesszük őket csipkerózsika álmukból! A zöldségest is teliültethetjük virágzó társnövényekkel, büdöskével, sarkantyúkával, vagy az ágyások közé kerülhetnek virágcsoportok, kisebb virágágyások. Ezek nem csak a szemnek lesznek kedvesek, de beporzó rovarok százait csalogathatják a kertbe.

Virágot a gyümölcsösbe is!

A gyümölcsfák alá régen szokás volt sarkantyúkát ültetni, de jó helyen vannak ott az árnyéki fűszer- és gyógynövények is. Nálunk a gyümölcsös egy vadvirágos kaszáló, amiben jól elférnek a sünök, gyíkok, mocsári teknősök is. Madaraktól hangos reggelente!

Csodálatos rózsabokor

Minden kertbe találunk odaillő rózsát

Fődíj és elismerés

A környezetünk szépítése a saját kertnél kezdődik, ezért a pályázat szervezői arra biztatnak mindenkit, hogy tegye még szebbé, még élhetőbbé a környezetét. Helyi megmérettetéseken választhatják ki az arra legérdemesebb kerteket, amelyek azután a megyei versenyen nyerhetik el a fődíjat és a vele járó elismerést.

Kellemes időtöltés

Aki nem nyer díjat, az is bőven profitálhat, mert a kert szépítése a növények ültetése kellemes időtöltés, jót tesz testnek, léleknek, és egyben közérzetünket is javítja. Szebb kertekkel gazdagodnak a települések, ez másokat is szépítésre sarkall, s így lesz egyre virágosabb Magyarország.

Ehető virágok az asztalon

Virágkóstoló A Titkos kertben

Csodás magánkert virágkóstolóval

Inspirációkat sok-sok kert meglátogatásával lehet összegyűjteni. Jó szívvel ajánlom Velencén A Titkos kertet, ahol Uliczki Dóra kerttervező szakvezetésével lehet megtekinteni egy csodás magánkertet, és ellesni műhelytitkokat. A kertben rendszeresen virág- és gyógynövénykóstoló programok várják a érdeklődőket Halmos Monika fitoterapeuta vezetésével.

A kertlátogatós programokat és újabb zöld gondolatokat a Rózsakunyhó oldalán találnak. Hamarosan nyári kerti tanácsokkal jelentkezem, addig is további ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!