A hívatlan vendégek ellen nem csak épített kerítéssel, hanem sövénykerítéssel is lehet védekezni. Legyen szó akár emberekről, akár kóbor állatokról, egy szúrós, tüskés növénytársulás biztosan távol tartja őket.

Aki ehető növényekből szeretne sövényt, annak számos választási lehetősége van. Jó alany a galagonya, a kökény, a homoktövis, a vadrózsa, a borbolya, a potyóka szilva és a vadkörte is. A Csodakertész Barna Faiskolából konténeres vadgyümölcsök széles választéka rendelhető.

A sövénykerítés előnyei

A sövénykerítés anyagi szempontból mindenképp jó választás. Olcsóbb fenntartani, mint az épített kerítések többségét, hiszen soha sem kell például lefesteni. Az való igaz, hogy amíg eléri a sövénykerítés a végleges méretét, addig egy kicsivel több gondoskodásra van szüksége.

Környezetvédelmi szempontokat mérlegelve szintén előnyös sövénykerítésben gondolkodni. A madarak számára kitűnő búvóhely, hiszen ezekben úgy tudnak fészkelni, hogy szinte biztosan nem háborgatja őket senki és semmi.

Az ehető növényekből álló sövény egy sor állat számára szolgál táplálékul. Ezenfelül esztétikailag is szebb, mint egy lemezkerítés vagy más belátásgátló megoldások, és még szélfogóként is jól funkcionál.

Erre kell figyelni a sövények ültetésekor

Alaposan érdemes megfontolni, hogy az ember hova telepíti a sövénykerítést. Jó tudni, hogy jellemzően legalább kettő, de akár négy méter magasra és szélesre is megnőhetnek a cserjék.

Akinek nincs többezer négyzetméteres kertje, az aligha engedheti meg magának, hogy ekkora területet elfoglaljanak a növények. Erre is van megoldás, évi egyszeri nyírással kordában lehet tartani a cserjék méretét.

Ügyelni kell a rendszeres metszésre, ha sűrű, gyakorlatilag áthatolhatatlan sövénykerítést szeretnénk létrehozni. A bokrok vesszejeit az ültetés pillanatától fogva 15-20 centiméterre vissza kell vágni. Így lehet elérni azt, hogy a sövény alsó része is kellően ágas-bogas legyen.

Aki nem így jár el, annak számolnia kell azzal, hogy alul átjárható lesz a sövénye. Ilyen esetben ugyanis lényegében “hosszúnyakú” bokrok nőnek, amelyek alatt kóbor kutyák, rókák és más hívatlan vendégek is könnyedén besurranhatnak.

Lényeges betartani a tőtávolságra vonatkozó utasításokat is. Az áthatolhatatlan sövény kialakításához 30-70 centiméterre kell ültetni a cserjéket egymástól. Aki biztosra szeretne menni, az jól teszi, ha két sorban, háromszögkötésbe ülteti a növényeket. Elegendő, ha a két sor között a tőtávolság mindössze 20-30 centiméter.

További tippek az ültetés kapcsán

Vannak, akik gödröket ültetnek a cserjék számára, ám ehelyett jobb, ha inkább árkot ásunk. Ott, ahol nincs lehetőség öntözni, gyökéritató vagy mikorrhiza gomba használata javallott. Ezek a Csodakertész Barna Faiskolából szintén beszerezhetők.

Hasznos, ha fél méter vastagságban mulcsoljuk a talajt. Ezt később, a nyár folyamán pótolni kell, mivel a mulcs elkomposztálódik idővel.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: csodakertesz.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.