Az Országos Betétbiztosítási Alap március 3-án megkezdte és tíz munkanapon belül kifizeti a kártalanítást a Sberbanknál betéttel rendelkezőknek, személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (38 millió forint) összegig.

Azóta sokat romlott a forint

Az átszámítás a március 2-ai MNB devizaárfolyamon történik – olvasható az OBA közleményében. A kártalanítást nem kell igényelni, a kifizetés alapját a bankban lévő személyes adatok jelentik – erősítették meg. Ma délelőtt egy euróért már 400 forintot kellett adni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Levelet kap, ha érintett

Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást készít, melyet tértivevényes levélben küld meg a betétesek részére a banki adatállományban található lakcímre vagy székhely címre.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Így fizetnek

A magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemélyek részére a kártalanítást 2,5 millió forintig a Magyar Postán keresztül rendezik; 200 ezer forintig házhoz kézbesítik, efelett az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés a postai utalvány ellenében.

Közreműködő bank is kellhet

A megjelölt 2,5 millió forintos értékhatár felett a kártalanítás közreműködő bankon keresztül történik átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetőség lesz számlát nyitni. Az OBA az úgynevezett közreműködő bank kijelöléséről a későbbiekben a honlapján, illetve a hamarosan kiküldésre kerülő személyre szóló levélben is értesíti a betéteseket.

Vállalkozások

A magyarországi székhellyel rendelkező cégek – ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket – 20 ezer forintot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén banki átutalással kapják meg kártalanításukat, miután bejelentik a számlaszámukat az OBA felé. Az értékhatár feletti összeg esetén a kártalanítás közreműködő banknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra vagy a közreműködő banknál is lehetőség lesz számlát nyitni.

Külföldiek

Külföldi cégek és magánszemélyek összeghatártól függetlenül az OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg a kártalanítási összeget.

Start-számlások

A Start-számlával rendelkező betéteseknek nem lesz teendőjük; a Magyar Államkincstár a jogszabályi előírások alapján, a szülő vagy hozzátartozó intézkedése nélkül automatikusan kincstári Start-értékpapírszámlát nyit, ahova az OBA a Sberbanknál vezetett Start-számlák egyenlegét átutalja.

Ha több volt a bankban

Abban az esetben, ha a betétes a 100 ezer eurónak megfelelő forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni – hívta fel végül az OBA a figyelmet. Becslések szerint 1000 ilyen ügyfél lehet.

Tóth Veráék a Sberbank ügyfelei voltak

Tóth Vera és párja, Pauli Zoltán a közösségi-oldalukon tájékoztatták a nehézségekről a vendégeiket. Mint fogalmaztak: „Sajnos mi is a Sberbank ügyfelei voltunk, ezért átmenetileg a bankkártyás-, szépkártyás és az online fizetést felfüggesztettük.”

Pénzügyi helyzet

Veráék hozzáteszik: „A kialakult rendkívüli pénzügyi helyzet miatt ezúton is köszönjük termelőink, beszállítóink, kivitelezőink, munkatársaink, közműszolgáltatóink, valamennyi partnerünk rugalmasságát a pénzügyi tranzakciók tekintetében.

További részletek az énekesnő kálváriájából