A napokban kaptak egy levelet a Pest vármegyei háziorvosok, amiből nagyon úgy tűnik, hogy nem csak a vármegyében, de országos szinten is korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait. A levélben az áll, hogy egy laborkéréssel kérhető laborparaméterek számát 15 darabban korlátozzák, azaz tizenötféle elemet lehet egyszerre kérni.

Korlátozások és megszorítások

Mindezen korlátozásokat és megszorításokat azért kénytelen bevezetni a laborszolgáltató, mert a laboratóriumi vizsgálat is a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) alá eső szolgáltatás. A TVK az Egészségtudományi Fogalomtár meghatározása szerint „a járóbetegellátásra és az aktív fekvőbeteg-szakellátásra vonatkozóan szolgáltatónként, éves szinten, havi bontásban meghatározott elszámolható teljesítmény mennyiség.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy volt a veszteség

A 444. hu cikke szerint egy egységnyi finanszírozás 1,98 forint értéket képvisel ezen a teljesítményen belül, ám ez a NEAK által meghatározott teljesítmény felett van, ugyanis jelen esetben 0.133 forint minimális finanszírozást nyújt. Az év első öt hónapján a szolgáltatót nagy veszteség érte, az év első öt hónapjában 804 százalékos volt NEAK limiten felüli túlteljesítés.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A probléma országos jellegű

A probléma a betegeket érintő súlyos korlátozás miatt jelentős, az egész egészségügyi ellátóhálózatra komoly nyomást helyez. Ugyanis amit eddig a háziorvosok meg tudtak oldani saját kompetenciájukkal, azt most jelentősen csökkenti ez a szabályozás, ami mind-mind az akut ellátásra, azon belül is leginkább az amúgy is rendkívül leterhelt, feladatát már ellátni nem tudó sürgősségi ellátásra borul.

Nemrég a CT- és MR-vizsgálatok rendszerét alakították át

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat – ez derül ki a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosításokból.

Átalakítás vár a szakrendelőkre

Ahogy arról korábban a Budapestkörnyéke.hu is írt, a jövő évi költségvetési törvénybe az utolsó pillanatban kerültek bele az egészségügyet érintő jelentős módosítások, így a CT- és MR-vizsgálatra, illetve a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére vonatkozó paragrafusok.

A szakmai kontroll elmaradt

Országgyűlésben szavaztak a képviselők a változásokról, melybe az utolsó pillanatban kerültek bele az egészségügyet érintő jelentős módosítások. Így azokat az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága meg sem vitathatta, azaz ezen politikai döntések szakmai kontrollja ezúttal is elmaradt.

Megszűnik a finanszírozás

Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk.

Egyharmadát végzik magáncégek

Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását.

Fel kell mondani a szerződéseket

Ezeket a szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek fel kell mondaniuk, újakat pedig nem köthetnek. Az érintett szolgáltatók a megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek.

A gépeket felajánlhatják

A kártalanítás összegét később a területért felelős miniszter rendeleteben határozza meg. A jogszabály szerint az ellátásból távozó szolgáltatók felajánlhatják gépeiket megvételre az államnak.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd/Illusztráció