Szüret és Borünnepet tartottak a budai agglomeráció talán legcukibb falujában, Budajenőn. Az eseményt nagyon várták már a helyiek és a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás településein, mert a Covid miatt tavaly elmaradt az esemény, ezért most egy év kihagyással ünnepelt, táncolt ismét a falu.

Fesztiválhangulat Budajenőn

Budajenőt szinte egész hétvégén fesztiválhangulat lengi be, hiszen pénteken tartották a Nemzetiségi Gasztronómiai napot, ahol nem csak a településen élő svábok konyháját, hanem az ország összes nemzetiségének az ételeit meg lehetet kóstolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ínyencségek

Budai István, Budajenő polgármestere a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta, sokan a görög nemzetiségiek ételeit dicsérték, de a helyi svábok ínyencségeit sem lehetett kihagyni. A polgármester hozzátette, Budajenőt mindenki a svábokkal kapcsolja össze, holott a település legnagyobb mértékű fejlesztése a skót bencéseknek köszönhető, a svábok pedig a szorgalmukkal tettek hozzá sokat a falu történelméhez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Budai István, Budajenő polgármestere

Fotó: BPK

Megható emlék

Budajenő sváb múltja a mai napig meghatározza a település életét, erről mesél az Ulmi skatulya emlékhely is, amely a fából készült lélekvesztőkkel a Dunán, Magyarországra érkező sváboknak állít megható emléket. Ide kapcsolódik: Budajenő: Csoda az agglomerációban, tessék utánuk csinálni!

Tüchtig falu

Budajenő „tüchtig”, vagyis tiszta, szépen rendben tartott, takaros település. Pénteken és a borús idő ellenére szombaton is nagyon sokan érkeztek a faluba. A főutcát lezárták az autósok elől, így a rengeteg látogató kényelmesen borozgathatott a védett pincesor előtt vagy éppen a Magtárnál és a lovaskocsik is gond nélkül zötyöghettek végig a falun.

Lovaskocsin a polgármesterek

A hétvégi budajenői parti a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás polgármestereit is összehozta. A helyi polgármester, az egykori katonaember, Budai István lovaskocsira ültette a környék településeinek vezetőit, aztán ebédre hívta őket, sok közös ügyük van. Ide kapcsolódik:
Czene Attila olimpiai bajnok és Győri Ottília, Budakeszi polgármestere a Mammutfenyők árnyékában mozgásfüggőségre buzdított mindenkit

Együttműködők

Polgármesterek a lovaskocsikázás után, balról jobbra: Szathmáry Gergely – Remeteszőlős, Győri Ottilia – Budakeszi, Budai István – Budajenő, Varga László – Perbál polgármestere

Személyes kapcsolat

Budakeszi polgármestere, Győri Ottilia – aki a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás vezetője is egyben – arról beszélt portálunknak, hogy ebben az önkormányzati társulásban tényleg sokat számít a közösségi élet, ami a polgármesterekre is vonatkozik. Mint fogalmazott: mindig meghívják egymást, ha valakinél fesztivál van, mert egy településvezető életében nagyon fontos a személyes kapcsolat. Hozzátette: így sokkal hatékonyabban tudnak a településhatáron átívelő ügyekben közösen dolgozni, mert a Budakörnyéki Önkormányzati Társulásnak rengeteg projektje van, ezekkel pedig van munka bőven – mondta Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere.

72 milliós nézettség

Szombat délután a gyerekek nagy napja is volt Budajenőn, hiszen a Youtube-on már 72 milliós nézettséget szerzett Tompeti és barátai lépnek fel, este pedig Janicsák Veca és a Life Party Band adott koncertet. A budajenői fesztiválon nem félnek táncolni a helyiek. A legutóbbi Borünnepen – még a covid előtt – egy rövid videón örökítették meg az ülőhelyükről felugró, táncoló embereket Budajenőn. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Spontán buli Budajenőn

Kiemelt kép: Szüret és Borünnep Budajenő főutcáján – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu