Orbán Viktor tíz éve megfogalmazta, hogy az energia, pénzügy, média és kiskereskedelem szektornak magyar tulajdonban kell lennie. Az ígéretét beváltotta, kivéve a kiskereskedelem terén. Továbbra is dübörög az Aldi, Lidl, Penny Market, Auschan, Tesco és a Spar. A kormány inkább az egyes mérések szerint 14 százalékkal drágább CBA-Prímát látná szívesen, a többieket kiszorítaná az országból.

Magyar tulajdoni arány

Orbán Viktor a hónap elején megtartott gazdasági évnyitón így fogalmazott: “Talán emlékeznek rá, 2010-ben négy olyan szektort jelöltünk meg nemzetgazdasági stratégiai jelentőségűnek minősítve, ahol az volt a célunk, hogy a magyar tulajdoni arány mindenképpen haladja meg az 50 százalékot” – mondta a miniszterelnök, majd így folytatta:

Egy szektorban még nem sikerült

„Ilyen volt az energiaszektor, ahol 2010-ben a magyar arány 29 volt, jelenleg pedig 59 százalékos, tehát elértük a célunkat. Ilyen volt a bankszektor, ahol a magyar arány 2010-ben 40 százalék volt, most pedig 57 százalékon vagyunk. És ilyen volt a média és az ahhoz kapcsolódó iparágaknak a világa, ahol 34 százalékról indultunk, és most 55 százalékon vagyunk. Három szektorban sikeresek voltunk. Volt egy negyedik célkitűzésünk is, ezt úgy hívtuk, hogy bolti, vegyes kiskereskedelem – mondta el Orbán Viktor a Gazdasági Évnyitón.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ezeket ne hagyd ki, kattints a címekre!

Magyar mezőgazdaság

A miniszterelnök elmondása szerint azért szeretnének többségi tulajdont elérni a kiskereskedelem, boltok terén, mert benyomásuk szerint a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar sikeressége azon is múlik, mennyire fogadják be a kereskedők az ő termékeiket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem a kedvező árak a fontosak

Az elmúlt évtized eseményei alapján a G7 szerint sokkal inkább a külföldi láncok adminisztratív visszaszorításával, mintsem a magyarok versenyképességének fejlesztésével foglalkoznak a terület irányítói. Vagyis a kormányt nem az érdekli, hogy olcsón tudjanak a magyarok vásárolni, inkább az a fontos, hogy a kormányközeli kereskedők végre könnyen piacra dobhassák a termékeiket.

Megszűnt a verseny

Az Orbán Viktor által megjelölt szektorokban, az energia, bank, médiaszektorban gyakorlatilag megszüntették a piaci versenyt, így az ágazat domináns szereplői azt csinálnak, amit akarnak, ezeknek a szektornak a munkavállalói kiszolgáltatottabbak lettek, mint eddig bármikor.

Kiszorítanák a nemzetközi láncokat

Lázár János mezőhegyesi ménesbirtokért felelős kormánybiztos, a vidékfejlesztési kormánybiztosság egyik vezetője, egy tavaly december elején szervezett konferencián szó szerint azt mondta, a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni.

Nekiesnek a Lidlnek, Aldinak és a többieknek

Ha a 2022-es választások esetén a Fidesz győz, Orbán Viktor és Lázár János nyilatkozatai alapján borítékolható, hogy nekiugranak a Lidl, Aldi, Spar, Auchan és a többi nyugati boltlánc kinyírásának, hogy a magyarok bevásárlásait is majd egy kormányközeli üzletember felügyelje.

14%-al drágább

A Pénzcentrum próbavásárlásokkal megnézte, mit veszítenének a magyarok, ha valóban kinyírná a kormány a nemzetközi boltláncokat. A portál felmérése szerint egy átlagos bevásárlás 14 százalékkal kerülne többe. Vagyis 10 ezer forint helyett 11 ezer 500 forintot kellene fizetni a kasszánál.

Kistermelők támogatása

Európa sok országában segítik a hazai termelőket, de nem úgy, hogy kiszorítják a piacról a versenyképes boltokat és helyet adnak a kevésbé versenyképes, drágább üzleteknek, hanem jellemzően a kistermelők támogatásával.

Miért drágább a magyar termék?

Ha a magyar vásárlók azt látnák, hogy a Budapesttől 200 kilométerre termett szabolcsi alma nem drágább, mint az 500 km-re termett lengyel, vagy a lajosmizsei eper is olcsóbb a spanyolnál, ráadásul az emberek fizetése is rendszeresen annyit emelkedne, mint a boltokban az árak, akkor senki sem nyugtalankodna a miniszterelnök kijelentésén, hogy magyarok inkább magyar árukkal feltöltött, magyar boltokban vásároljanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lázár János, kormánybiztos – BPK-montázs