Harc indult a Pilisszántó melletti Határréti-tóért. A környezetvédő zöldek szeretnék megakadályozni, hogy a Csobánka önkormányzat egy beruházónak adjon át egy 51 ezer hektáros, tehát öt focipályányi területet, ahol luxusüdülőket építenének. Tordai Bence, országgyűlési képviselő szerint a csobánkai önkormányzat a természeti értékkel is bíró tavat elzárná az átlagemberek és a vadállatok elől. Petíciót írtak a tó védelmezői.

Közkedvelt kirándulóhely

A Pilis lábánál, Budapesttől húsz kilométerre található egy gyönyörű tó, mely évtizedeken keresztül közkedvelt kirándulóhely, piknik célpont és az ország egyik legnépszerűbb horgásztava volt. Ráadásul a környező erdőségekben élő vadállatok legfontosabb ivóvíz lelőhelye. Most mindez veszélybe került. A terület jelentős részét privatizálni készülnek, elzárva azt mind a környékbeli emberek, a kirándulók és a szomjas vadállatok elől – írják a tó fennmaradásáért írt petícióban. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

5 focipályányi területről van szó

Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője a Pilisszántó mellett található Határréti tónál jelentkezett be egy Facebook-videóban. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a csobánkai önkormányzat egy jogilag és morálisan is problémás testületi ülésen arról döntött, hogy egy beruházónak adja át a korábban horgászatra is használt és a vadaknak is fontos tópart eddig hozzájuk tartozó részét, egy 51.000 négyzetméternyi területet, ahol a beruházó luxusüdülőket fog építeni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Elzárnák az emberek elől

A tóért küzdők szerint a Határréti-tó egy csodás védett területet, az önkormányzat egy köztulajdonban álló vízpartot zárna el az emberektől. “Megfosztanák Csobánkát a tömegek által kedvelt vízpartjától, ráadásul elképesztő eljárások útján és gyakorlatilag kabátgombokért. Holott a „közfunkciókat ellátó létesítmény privatizálása mindenütt a világon bűn”. A korábban szabad vízpartot elzárnák a természettől és a köztől, s vennék el gyermekeinktől, unokáinktól.” – írják a civilek a petícióban

Egyetlen vízforrás

A Határréti-tó környezete része a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, emellett ez a környéken az egyetlen vízforrás, ahol nyári szárazság esetén az állatok inni tudnak, mert az utóbbi években többször még az innen tovább vezető patak is kiszáradt. A tó érintetlenségének garanciája eddig az volt, hogy a partrészek és a vízfelület a három önkormányzat tulajdonában áll, valamint a gátőrház is, melyet a MOHOSZ bérelt évtizedek óta tavaly december 31-ig. A megkötött szerződésre és a tervezett építkezésre hivatkozva a horgászat ellehetetlenült, eltanácsolták a halőröket, és a MOHOSZ kényszerűen szüneteltetni kezdte a horgászatot. 

Megtiltották a horgászatot

“2024. február 27-én, csak 3 nappal a horgász szezon kezdete előtt a MOHOSZ-tól értesülhettek a horgászok és a közvélemény, hogy a közel 40 éve folyamatosan, problémamentesen működő horgászatot megtiltják az ország egyik legjobb horgásztaván, amely sokak kedvenc kirándulóhelye, kikapcsolódási célpontja. Kiderült, hogy a tó kiépített részét Csobánka Önkormányzata odaígérte egy Kft-nek, zárt ajtók mögött, pályázat nélkül aláírt szerződéssel, lényegében egy bújtatott privatizáció tervével” – írják a tó védelmezői a petíciójukban.

Teljes ráfizetés a köz számára

Kinek az érdeke ez a biznisz? – Teszik fel a kérdést a civilek a petícióban, majd így válaszolnak: “A valóságban az önkormányzat nem végzett sem független becslést, vizsgálatot az anyagiak tekintetében, de még a helyi pénzügyi bizottságnak sem engedték, hogy vizsgálja az anyagi számításokat. A kormányhivatali állásfoglalás kérdését lesöpörték.” A civilek így folytatják: “Teljes ráfizetés ez a köz számára, a csobánkai önkormányzat és a polgármesteri hivatal mégis tovább öli a pénzt az ügy sürgős véghezvitelébe. Dolgoznak a tervezők a rendeletek és előírások vállalkozóra szabásán.”

Minden maradjon úgy, ahogy eddig

“Panaszunkkal ezért is keresünk vagy igyekszünk minden illetékest megkeresni, többek országgyűlési képviselőnket, a tisztelt kormányhivatalt, a közvagyon őrzőit, hogy vizsgálják meg az esetet, és tegyék meg a módjukban álló szükséges lépéseket a közvagyon, a természet és a törvényesség megóvása érdekében, lehetőleg a korábbi, stabil, évtizedekig működő állapot visszaállításával.” – zárják petíciójukat a civilek.

Már hatezernél is többen írták alá

Cikkünk megjelenésekor már több, mint hatezren írták alá az online petíciót. Úgy tűnik a Pilisben ismét összefogtak a civilek. Korábban már beszámoltunk arról, hogy egy kőbánya újranyitását is sikeresen megállították a környéken élő civilek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Ezeket se hagyd ki!

Kiemelt kép: Tordai Bence a Határréti-tó előtt. A fotó illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült