Autómentes vasárnapokat vezetne a Nemzetközi Energiaügynökség. A magyar kormány nem ért egyet a javaslattal, Nagy Márton szerint kizárt, hogy Magyarországon érvényesítenék a javaslatot.

Autómentes vasárnapok

A Nemzetközi Energiaügynökség ez év elején egy tíz pontból álló tervet mutatott be a globális olajkereslet csökkentése érdekében. A szervezet az autómentes vasárnapok bevezetését is javasolta a nagyvárosokban, a magyar kormány viszont nem kéri azt az emberektől, hogy a hét utolsó napján tegyék le az autót.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Erre nem kerül sor”

„Erre nem kerül sor” – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a kormany.hu-ra feltöltött videóban, arra a kérdésre válaszolva, hogy lesz-e autótilalom vasárnaponként Magyarországon.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Árstoppal könnyebb

„Azt gondolom, hogy nem ez a cél, hanem az, hogy megvédjük a családokat a magasabb energiaáraktól, és ez eddig sikerült is. Mi az árstopokban hiszünk, és az árstopok fenntartásában hiszünk, és addig, amíg lehet, fönn is fogjuk tartani őket” – mondta a miniszter.

Védelmet kell biztosítani

Majd így folytatta: „Háborús infláció van, ezzel szembe kell nézni, ugyanakkor nem szabad minden esetben ezeket az áremelkedéseket a családokra önteni. Ellenkezőleg, ezekben az alapvető termékkörökben, mint üzemanyag, gáz, villany, élelmiszer és hitelek, védelmet kell biztosítani” – hangsúlyozta a miniszter.

Csökkenne a fogyasztás

A vasárnapi autótilalom nagyságrendileg 380 ezer hordóval csökkentené az olajszükségletet havi szinten az ügynökség számításai szerint.

Már volt ilyen rendelkezés

1973-ban, az olajválság idején Svájc, Hollandia és Nyugat-Németország egyszer már bevezette az intézkedést, és néhány város az utóbbi időben a közegészségügy érdekében szintén alkalmazza az autókra vonatkozó egynapos tilalmat.

Más előnyei is vannak

A nemzetközi szervezet jelentése szerint az előnyök közé tartozik a zajszennyezés csökkenése és a közlekedésbiztonság javulása, plusz a belélegzett levegő is tisztábbá válhat így.

Rendkívüli kormányülés

Szombaton, egész napos ülést tartott a kormány, a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozta – kezdte Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfót. A miniszter azt mondta, a háborús szankciók brutális áremelkedéshez vezettek, különösen az élelmiszerek ára nőtt, de a benzin és dízel ára is jelentősen emelkedett.

Meghosszabbítják az árstopot

A rendkívüli helyzetre tekintettel a benzin- és élelmiszerárstopot meghosszabítják, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel meghosszabbítják.

Új rezsiprogram

Nagy Márton a szombati rendkívüli kormányinfón jelentette be, hogy a kabinet új rezsiprogramot dolgozott ki. Mint mondta, a kormány az energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásokat támogató programot fogadott el, amely október 1-jétől 2023 végéig tart, és két fontos eleme van: az egyik a működési költségek, a másik pedig a beruházások támogatása.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció