Legyen már végre város Csömör! – mondják a fiatalok, az idősebbek inkább meghagynák úgy, ahogy van. Egy 8 évvel ezelőtt készült tanulmányra hivatkozva arról beszélt a csömöri polgármester, hogy a helyiek megosztottak abban a kérdésben, város legyen-e Csömör vagy sem. Az egyik helyi facebookos csoportban beindult a véleménylavina.

Porfészekből város

„Manapság a legutolsó porfészekből is város lesz és azon kívül, hogy ki lehet írni a honlapra semmi egyéb vonzata nincs” – írja egy hozzászóló a csömöri csoportban, annak kapcsán, hogy elolvasták a polgármester Indexnek adott interjúját.

Jó úgy, ahogy van

Csömör polgármestere, Fábri István szerint megosztottak a csömöriek azzal kapcsolatban, hogy várossá minősítsék-e a településüket, vagy sem – írja az Index. A 10 ezres községbe egyre többen költöznek, ők inkább azt szeretnék, hogy város legyen, az idősebbek szerint jó úgy, ahogy van.

Templom Csömörön – Fotó: BPK

Presztizsszempontok

A polgármester szerint a vélt előnyöknél és a presztízsszempontoknál fontosabb, hogy milyen jellemzők alapján tekintünk valóban városnak egy települést. Csömör első embere szerint a legtöbben aszerint tekintenek városnak egy települést, hogy milyen a megjelenése. Városias-e a kinézete, milyenek a hétköznapi élet keretei, a boltok, szolgáltatások, oktatási intézmények és az utak állapota.

A helyek megosztottak

Csömörön 2012-ben teljes körű lakossági felmérést végeztek, több mint háromezer háztartást megkeresve egy esetleges várossá nyilvánítási kezdeményezésről.

A fiatalok és a beköltözők szeretnének várost

A kérdésben megosztottnak bizonyult a lakosság: szinte ugyanannyian támogatták a kezdeményezést (40%), mint ahányan nem (43%), míg sokan nem tudtak állást foglalni (17%). A fiatalok mellett elsősorban az utóbbi években beköltözők, az infrastrukturálisan legrosszabbul ellátott településrészek lakói támogatták a pályázatot.

Jól van ez falunak

A Facebookon egy hölgy ezt írta ezzel kapcsolatban: „Én emlékszem hogy jöttek a kérdőívvel, készségesen válaszoltam, akkor is és ma is jól van ez falunak” – írja.

Elveszti a falusias jellegét

Az ellenzők a polgármester szerint attól féltek, hogy Csömör elveszti falusias képét, kertvárosi atmoszféráját, zsákfalu jellegét.

Rohadtul nem vagyunk zsákfalu

A polgármester mondataira egy helyi így reagált: „Zsákfalu meg nem vagyunk, rohadtul rajtunk járnak át a tarcsaiak.” – írja a hozzászóló.

Állomás Csömörön – Fotó: BPK

Nincs anyagi érdek

Csömör polgármestere szerint a városi rang elnyerése egy község, nagyközség számára csak és kizárólag presztízsszempont, abból se közigazgatási, se anyagi, sem egyéb előnye nem származik a településnek. Nincs olyan törvényi szabályozás, pályázati-költségvetési eljárás, amelyet befolyásolna a település besorolása.

Az agglomeráció legkisebb városa

Budapest környékén a legkisebb város Zsámbék. Az M1-es autópálya mellett fekvő település alig 6 ezer fős és 2009-ben nyilvánították várossá.

Ezek is csömöri sztorik, ne hagyd ki!

Kiemelt kép: Csömöri Polgármesteri Hivatal – Fotó: BPK