Ismét trágyaszag lengi be a budai agglomeráció egy részét. Több olvasónk is Messengeren jelezte, hogy büdös van Pátyon, Telkiben, Budajenőn, Zsámbék és Biatorbágy egy részén. Most nem kell úgy nyomozni a szag után, mint 2019-ben, amikor még a pesti belvárosban is érezték a szarszagot. Most az egyik jól ismert tésztagyártó trágyázza azokat a szántókat, ahol a liszthez szükséges búza fog jövőre teremni, erről előre szólt a vállalat.

Trágyaszag Budapest környékén

„Nem elég, hogy meleg van, még trágyaszag is van” – panaszkodik egy posztoló az egyik pátyi facebook-csoportban. Közben több olvasónk is Messenger üzenetet küldött nekünk azzal, hogy megint trágyaszag van náluk. Pátyon kívül, Telkiből, Zsámbékról és Biatorbágyról kaptunk jelzést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Botrány lett a trágyázásból

A trágyaszag forrásáért most nem kell úgy nyomozni, mint 2019-ben, amikor óriási botrány lett abból, hogy nem megfelelő széljárás idején trágyázták a Budapesttől nyugatra fekvő szántóföldeket és az érkező szél befújta a szarszagot a városba. Akkor még a Sziget fesztiválon is ocsmány bűz terjengett, de a belvárosban is sokan panaszkodtak szarszagra. Ide kapcsolódik: Kiverte a biztosítékot a folyamatos trágyaszag, petíciót írtak a zsámbékiak

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyomozás a szarszag után

Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás sem bírta akkor a trágyaszagot, nyomozást akart, hogy honnét jöhet az ocsmány szag. Akkor még a meteorológusok is bekapcsolódtak a rejtély megfejtésébe, de pontos válaszuk nem volt, csak behatárolni tudták a területet. Az akkor nagyjából azonos volt azzal, ahonnét vélhetően most is érkezik a trágyaszag, hiszen a cég előre szólt, hogy trágyaszórás lesz Gyermely környékén.

Gyermelyi tészta gyártója tárgyásza a földeket

Pár napja az egyik gyermelyi Facebook-csoportba posztolták a Gyemelyi tészta logójával ellátott levelet, mely arról szólt, hogy a tésztát gyártó cégcsoport idén lényegesen később kezdi meg a trágyázást a Budapesttől nyugatra fekvő szántóföldeken.

Augusztus végéig trágyáznak

Augusztus 24-ig Szomor település és a tésztagyár között lesz trágyázás, utána, egészen augusztus 29-ig Szomor és a Gyermelyi horgásztó között szórnak büdös, de annál hasznosabb anyagot a szántókra.

Körültekintőbbek lesznek

Ne feledjük, Magyarország talán legismertebb tésztagyártójának sok búzára van szüksége a liszthez, ami a tészta nélkülözhetetlen alapanyaga. A cég azt ígéri, hogy az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva, most körültekintőbben járnak el.

Kevésbé tömény trágya

Az állati trágyát fedett tárolókban tartják, és búzaszalmával keverik, hogy kevésbé legyen tömény, ráadásul speciális adalékanyagot is adnak hozzá, hogy ne legyen annyira büdös. 

Lesz még folytatás

Azt is írják, hogy idén az augusztus 20-i ünnepségek, falunapok után kezdik meg a trágyázást, sőt a megváltozott jogszabályok alapján a szerves trágyát csak a repce elé szórják, a búzát csak ősszel fogják trágyázni, vagyis lesz még folytatása a trágyaszagnak.

Rendíthetetlen trágyaszórás

Most tehát a jövő tavasszal szelfik százait ihlető, sárga repceföldek tápanyagutánpótlását végzik. A gyermelyi cég közleménye szerint éjjel-nappal dolgoznak, rendíthetetlenül szórják a trágyát, hogy gyorsan és viszonylag szagmentesen végezzenek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció