Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt medvét észleltek a napokban Pest megyében. Az állat több település környékén is feltűnt, Acsa és Aszód környékén is látták, később pedig felvétel is készült róla.

Bizonyíték

Egy ideig csak a medve nyomait észlelték, azonban hamarosan fotó is készült az állatról, így már minden kétséget kizáróan ki lehetett mondani, hogy Budapest közigazgatási határaitól alig 25 km-re veszélyes barnamedve járkál az erdőben. A felvételen jól látható, hogy az aszódi vadásztársaság által készített fotón ott a medve, ami tényleg az M3-as autópálya közelében kószált, az erdőben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több helyen előkerültek a nyomai

Az aszódi medve egyébként vélhetően ugyanaz a medve lehet, amelynek a nyomai több helyen is előkerültek az elmúlt időszakban. Láttak medvét a Börzsönyben, Váctól nem mesze Rétságnál, korábban Pásztó környékéről is medvéről érkezett bejelentés, sőt egy éve Nagytarcsa és a Gödöllői-dombság területéről is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Medve Aszódvál

Forrás: Facebook/Aszód város oldala

Jól behatárolható terület

Az elmúlt egy év medveészlelései egy jól behatárolható területen voltak, ez a cikkünk alján elérhető térképen is látszik. Nagyon nem lepődnénk meg, ha ugyanarról a maciról lenne szó. Vagyis Börzsönyben és a most Aszódnál, korábban pedig Gödöllő környékén, Nagytarcsánál látott medve ugyanaz lehet. Nagy kérdés, hogyan ment át az M3-as autópályán, hiszen Aszód és Nagytarcsa a drótkerítéssel elhatárolt M3-as autópálya két ellentétes oldalán van.

Titkos zöld átjáró az M3-as alatt

A megoldás az alábbi fotón látható Besnyői-patak völgye. A kép a 3-as főútról készült, a felüljárón az M3-as autópálya látható és az, hogy a főút mellett bozótos, erdős terület van. Az M3-asnak ez a kereszteződése nem egy szűk alagút vagy egy felüljáró, hanem igazi zöld átjáró az állatok számára.

Ez lehet az M3-as autópálya alatti átjáró

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Már Nógrád megyében lehet

Újabb fotók tanúsága szerint a medve mostanra már Nógrád megyében lehet. Az Acsától és Galgamácsától is pár kilométerre lévő Nógrád megyei falu, Vanyarc határában láttak egy medvét, ami feltehetően ugyanaz az állat, ami már napok óta kóborolt Pest megyében.

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A nemzeti parkok szakemberei szerint a medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik. A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Hagyjuk ott az élelmet

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat sem az állatnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Unsplash