Elegük lett a saras, balesetveszélyes bicikliutakból a Dunakanyarban bringázók egy részének és akciót szerveztek. A Közútkezelő helyett letakarították a sarat, leveleket a bicikliútról Vác és Verőce között.

Megtisztították

A Magyar Kerékpárosklub dunakanyari csoportjának tagjai szombaton szerszámot ragadtak és az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút Vác és Verőce közötti szakaszát megtisztították a mocsoktól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszélyes volt

A kiemelten fontos útvonalon több helyen nem lehetett már látni az aszfaltcsík szélét jelző vonalat, ami sötétben különösen veszélyes lehet, bokrok lógtak az útra, több kereszteződés átvezetését pedig sár borította – írják a Facebook oldalukon.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nem fértek el egymás mellett

„Már nagyon meg kellett ezt valakinek csinálnia, mert a legszűkebb szakaszokon alig fért el két, egymással szemben tekerő bringás. Két és fél óra munkánk eredményeként újra teljes szélességben tekerhettek a bringaúton, elcsúszástól sem kell annyira félni.” – teszik hozzá a posztban.

Ilyen volt, ilyen lett

Forrás: Facebook/Magyar Kerékpárosklub

Közútkezelő helyett csinálták meg

Azt is írják, hogy szeretnék felhívni a figyelmet a kerékpárutak takarításának hiányára. A bicikliutak karbantartása a közútkezelők feladata lenne, nem a lakóké. „Mi viszont a rossz idő ellenére is élveztük ezt a délutánt, mert nagyon jó érzés együtt cselekedni egy közös célért.” – írják.

Előtte, utána

Forrás: Facebook/Magyar Kerékpárosklub

750 millió

Néhány hónappal ezelőtt, a nyár közepén írtuk, hogy elkészült a Dunakeszit Budapesttel összekötő, 5,36 kilométeres kerékpárút, amelynek egy része vízparti környezetben, magas fák alatt, a gyalogos sétánytól elválasztva vezet a páratlan panorámájú Duna-parton. 750 millióba került és az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Európai bringaút

A 3,3 méter széles új útszakasz része a franciaországi Nantes-ból kiinduló, a Fekete-erdőt érintő, a Duna mentén a Fekete-tengerig részben már megépült, 3600 kilométer hosszú Eurovelo 6 elnevezésű nemzetközi kerékpárút-hálózatnak. Ennek része a most megtisztított Verőce-Vác közötti szakasz is. Az Eurovelo útvonal 450 kilométer hosszan szeli át Magyarországot, lehetővé téve a biciklis turizmus fellendítését is.

Súlyos sérülés

Szeptemberben több biciklis is beleesett abba az 5 méter mély aknába, amely Szentendrénél az Eurovelo 6-os bringaúton ástak ki a vízművek szakemberei. Csőtörés miatt alakították ki a gödröt, de az aknát két és fél hónapig nem sikerült lezárni, ezért egymás után potyogtak bele a bringások, többen súlyosan megsérültek.

Ebbe a gödörbe estek bele a bringások

Forrás: szentendre.hu

Nem jelölték külön kordonok

Mivel a 2 km hosszú lezárt szakaszon a mély aknák nem voltak megjelölve, több biciklis is belezuhant a gödrökbe, csak szeptember utolsó hetében két bringást ért ilyen baleset. A szentendrei önkormányzat szerint a lakosság tájékoztatása, a lezárás biztosítása a kerékpárúton a helyreállítást végző, állami tulajdonú DMRV, vagyis a vízművek feladata lett volna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bringaút tisztítása Vác-Nagymaros között – Forrás: Facebook/Magyar Kerékpárosklub