Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra.

Még lehet kell javítani

A műszaki átadás-átvétel során a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek alaposan átnézik a területet, és ha szükséges, javításokat kérnek. Decemberben még lehetnek kisebb helyszíni munkák, de a Blaha Lujza tér teljes kivitelezése – a Somogyi Béla utca kapcsolódó felújításával együtt – az idén befejeződik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A WC is szép lesz

Lerakták a térburkolatot és elültették az összes fát, így a már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren. Továbbá befejezték a növénytelepítést a növénykazettákba ültetett fák környezetében, valamint helyére tették az akadálymentes nyilvános illemhelyet.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Színészszobrok

Tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el a megújuló téren, a növénykazetták ülőfelületén. A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben.

Mintha színházban lennénk

Nem csak a szobrok emlékeztetnek a színházra: a tér az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

Ilyenek lesznek a szobrok, keresni kell majd őket:

Fotó: BKK

Róluk készült szobor

A mikroszobrok elkészítéséhez egykori fotók és grafikák adtak segítséget, amelyek a színészeket szerepeikben, jelmezben ábrázolják. A 11 műalkotás között helyet kapott például Blaha Lujza, Fedák Sári, Kassai Vidor és Tamássy József kis méretű szobra is.

Érdekességek

A mikroszobrokról és a színészekről a Blaha Lujza téri buszváróban elhelyezett tájékoztató táblán olvashatnak majd további érdekességeket – olvasható a BKK közleményében.

Bezöldült a terület

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, a város egyik legfontosabb közlekedési csomópontja a Blaha Lujza tér, ahol a korábbi áruház előtti autóparkolókat kiemelt zöld kazetták váltották fel. A fák mellett pedig a cserjék és az évelők tömegének a betelepítése is elkezdődött.

Raktározza a csapadékvizet

A központi térrész érdesebb, kiskockaköves területe teljes egészében képes elnyelni és helyben a fák számára raktározni a csapadékvizet is. A fák mellett a helyi nyári klímát a visszahelyezett és újra működőképes ikonikus vízjáték teszi majd elviselhetőbbé.

111 millióval drágult a beruházás

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a nyáron, hogy 111 millió forinttal drágult a Blaha Lujza tér felújítása, mivel kiderült, hogy a BKV működéséhez szükséges kábelcseréken túl modern illemhelyet is építeni kell. A tér megújulása nettó 3 milliárd 591 millió forintba kerül majd. 

2021 nyarán kezdték

Tavaly július elején kezdődött a Blaha Lujza tér megújítása. Az első ütemben az aluljáró födémjét szigetelték. A tervek szerint még az idén decemberre befejeződő munkálatoknak köszönhetően a tér teljesen akadálymentesítetté válik, és csaknem 1000 négyzetméternyi zöldfelület, illetve 80 fa lesz a területén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Megújult Blaha Lujza tér – Fotó: BKK