Óriási mélyponton van a lakáspiac, az elemzők szerint az elmozduláshoz olcsóbb lakáshitelre és kedvezőbb piaci hangulatra van szükség. A lakásépítők november–december környékén a CSOK-os vevők last minute rohamára számítanak.

Kevés településen marad a csok

Június 22-én a szokásos Kormányinfó keretei között jelentette be Gulyás Gergely, egyebek mellett azt, hogy 2024. január 1-től kivezetik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, és a továbbiakban csak a falusi csok lesz elérhető a vidéki életet választó családok számára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyobb támogatás

Ahogy írtunk róla, a falusi CSOK esetében viszont jó hír, hogy egyrészt 5 millió forint erejéig megmarad az 5%-os Áfa-kedvezmény, illetve megemelik a támogatás keretösszegét. A falusi csok igényelhetőségét a kormány a helyi lakosságszám változása alapján határozza meg. A támogatás az eredeti számolás szerint azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ez a legközelebbi falusi csok település Budapesthez

A közelségi verseny győztese jelenleg Perbál, 27 kilométeres távolságával, és 30 kilométeres körön belül ezen kívül csak Pilisszentkereszt található – egyik sem olcsó ingatlanvásárlási célpont – írja a G7.

Új vásárlók a piacon

A szakember szerint év végén még számítani lehet arra, hogy a jelenlegi támogatással élni akaró CSOK-osok megjelennek, és új építésű lakásokat vásárolnak nagyobb számban. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak az elkészült, még az idén használatbavételi engedélyt szerzett lakásokra igényelhető a CSOK, hanem azokra is, amelyek átadása később esedékes, de a végleges adásvételi szerződést még az idén megkötik rá, és a hivatalos CSOK-igénylést beadják a bankjuknál.

Utolsó roham

Ezekre a CSOK-ot és a CSOK-hitelt is lehet igényelni, a városokban is, ahol 2023 végén megszűnik a jelenlegi otthonteremtési támogatás. Az államkassza helyzetét figyelembe véve a jelenleginél szolidabb városi CSOK támogatási forma várható a jövőben, tehát érdemes még most kihasználni a CSOK jelenlegi összes elemét: CSOK lakásvásárlási támogatás + CSOK-hitel + illetékmentesség + áfa-visszatérítés – fogalmazta meg Kiss Gábor.

Támogatott hitel kellene

A legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szakmai egyesület alelnöke szerint fordulópontot a jelenleginél jobb makrogazdasági hangulat és hiteltámogatás hozhat csak. Bizonyított tény, hogy 5 százalékos kamatszint felett megszűnik a lakossági hitelfelvételi hajlandóság, a mostani 8 százalék körüli kamatszinteket nézve tehát ezt a 3 százalékos különbséget kellene az államnak megtámogatni, amitől lendületbe jönne a kereslet – írja a VG.hu.

Még decemberig lehet vásárolni

Vásárolni CSOK-kal városi új lakást év végéig lehet, de fizetni később is. Az újlakás-piacon arra számítanak, hogy a nyári uborkaszezon után késő ősszel jelennek meg azok a vevők, akik az utolsó pillanatban még ki akarják és tudják használni a CSOK-ot,jelenleg ugyanis minden vevő készpénzes, és minden második befektetési céllal szerez ingatlant.

Nem várható fordulat

 „A népszerű állampapírok fordulónapján felszabaduló kamatok meghozhatják a vásárlási kedvet, de olcsóbb hitelek nélkül nem várható fordulat” – szögezte le az IFK lakás munkacsoportjának vezetője.

Így néz ki a piac

Ahogy írtunk róla, Budapesten a júniusban eladásra váró majdnem négyezer, legalább 500 négyzetméteres telken elhelyezkedő, minimum 100 négyzetméteres családi ház átlagára 175 millió forint volt. Ehhez képest a Pest vármegyei településeken 99 millió forintos átlagár jellemezte a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat a nyár első hónapjában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció