A Pécsi Tudományegyetem virológusa szerint nem kérdés, hogy a helyzet szelídülni fog, a legfontosabb viszont most az, hogy mindenki tartsa be a szabályokat és oltassa be magát. A koronavírus szerinte koronmavírus marad, ahogy a kutyából sem lesz szalonna. Nemsokára jönnek majd a tünetmentes vakcinák, hamarosan orrspray formájában is megkapható lesz az oltás.

Sokan dolgoznak azon, hogy vége legyen

A háttérben virológus, mikrobiológus, epidemiológus, és még rengeteg szakember dolgozik azon, hogy legyőzzük a vírust és megfékezzük ezt a kis szörnyeteget. És meg is fogjuk fékezni! – mondta Jakab Ferenc, virológus egy koronavírus-járványról tartott online beszélgetés során. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két hatása van a járványnak

A pécsi professzor felidézte, hogy már a kezdetekkor is tudni lehetett, hogy a járványnak lesz egy elsődleges és egy másodlagos hatása is: egy, ami a lakosságot és az egészségügyet terheli – ez az elsődleges –; és egy, ami társadalmi, gazdasági és pszichés téren fog ránknehezdni. „Most a másodlagos hatásokban vagyunk benne, amit minden magyar ember érez a bőrén, ezért fontos hangsúlyozni, hogy a helyzet szelídülni fog, ez nem is kérdés” – mondta. FONTOS: Vakcinaháború fenyeget, veszélybe kerülhet az AstraZeneca és a Pfizer-oltások gyártása

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Loholunk a vírus után

„Rengeteg intézkedést hoztunk, aminek köszönhetően először visszaszorult a vírus, de később azzal üzent, hogy megváltozott, ezért nekünk folyamatosan figyelnünk kell ezekre az üzenetekre. Emiatt állandóan változnunk kell, újabb és újabb vakcinákat, fejlesztéseket kidolgozni, hogy elébe kerüljünk. Jelenleg épp loholunk a vírus után, de kitartónak kell lennünk, mint egy kopónak – hangzott el a beszélgetésen.

Könnyen megelőzhető lenne a fertőzés

„Tény, hogy sok embernek még az egyszerűnek tűnő higiénés intézkedések is nehezen betarthatóak, pedig a három alapvető szabállyal (maszk, kézmosás, távolságtartás) megállítható lenne a vírus” – véli a szakember.

Az idő nekünk dolgozik

Ehhez jön még hozzá a védőoltás, amit kevesebb, mint egy év alatt fejlesztettek ki, és nem is egy, több is van. Az idő nekünk dolgozik, még több oltóanyag jön, még újabb technológiákkal. Tehát nem vagyunk eszköztelenek, nincs okunk rá, hogy elbizonytalanodjunk, csak sok embert kell rávenni az óvintézkedések betartására – írja a Privátbankár.

Kutyából sem lesz szalonna

Jakab Ferenc a vakcinafejlesztésekkel kapcsolatban azt is hangsúlyozza, nem igaz, hogy rohamtempóban összetett kotyvalékot akarnak nekünk beadni. Sőt, a variánsokkal szemben sem szabad megijedni, mert „a koronavírus koronavírus marad, ahogy a kutyából sem lesz szalonna”. Ez azért jó hír, mert az oltások miatt a későbbi variánsokkal szemben mindig lesz egyfajta védettségünk, és az új technológiáknak köszönhetően gyorsan ki lehet fejleszteni új vakcinákat.

Vakcina orrspray

A szakemberek szerint a védőoltás épp azért jó, mert nem kell átesnünk a fertőzésen, viszont elkerülhetjük a súlyos lefolyást és szövődményeket. A vakcinafejlesztésben majd a tűmentes verzió fog áttörést hozni, például orrspray formájában, illetve meg fognak jelenni a többkomponensű vakcinák, amelyek több variáns ellen is védenek majd.

Mindenki oltassa be magát

Jakab Ferenc azzal zárta a beszélgetést, hogy hónapok óta egy üzenetet mantráz, az pedig az, hogy mindenki oltassa be magát! Személy szerint ő szeretne már moziba menni, valahol egy jót enni, vagy csak kicsit felszabadultabban élni, de ehhez az kell, hogy mindenki betartsa a szabályokat, és senki ne az álhíreknek higgyen, hanem a hitelesen tájékoztató szakembereknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeket is olvasd el

Kiemelt kép: Jakab Ferenc virológus – Forrás: Facebook/Jakab Ferenc