A Ferrero felfüggeszti tevékenységét a belgiumi Arlonban és kiterjeszti az ebben a gyárban gyártott Kinder termékek visszahívását, újabb termékekről derült ki, hogy szalmonellával fertőzöttek lehetnek.

Egy belga gyár a ludas

Az Európai Unió több tagállamában jelentettek szalmonellás megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy a belga Arlon üzemben készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Magyarországon is

A belga élelmiszerbiztonsági hatóság kivizsgálása alapján Magyarországra is érkeztek szennyezett termékek. A Nébih megkezdte az érintett termékek nyomonkövetési vizsgálatát, a pontos termékadatokról. Az első figyelmeztetést három napja adták ki, most frissítették a visszavont termékek listáját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Újabb termékek

A Ferrero azonnali hatállyal visszahívja az Arlonban készült Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Schokobons, Kinder Happy Moments, Kinder Mix 198g, Kinder Maxi Mix 133g, Kinder adventi naptár 127g termékek teljes gyártását tételszámtól és lejárati időtől függetlenül.

Korábban visszavont termékek

Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g, Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Mix 198g, Kinder Maxi Mix 133g, Kinder Mini Eggs 250g, Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g.

Semmiből ne egyél, nyugi visszaveszik

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a megadott termékek bármelyikéből vásároltak, ne fogyasszák azt el! Kérdéseikkel és panaszaikkal forduljanak a Ferrero Magyarország Kft. fogyasztóvédelmi csoportjához. Tapasztalataink szerint a termékeket visszaveszik. Mi az Auchannál és az Aldinál jártunk. Olvasóink is ezt erősítik meg:

Szalmonella tünetei

A Szalmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.

Még ez is

Idegen anyag esetleges jelenléte miatt a Nébih visszavonta a Nagyi titka 1 kilós finomlisztet – vette észre a Blikk cikkünk megjelenése után.

Pontos azonosító

Fontos, hogy a tájékoztatás szerint csak a Nébih oldalán megjelölt azonosító adatokkal megjelölt termékekre vonatkozik:

  • Probléma jellege: Idegen anyag esetleges jelenléte
  • Minőségmegőrzési idő17.01.2023
  • Gyártási azonosító: 17.01.2023 K/21/07:09/1
  • Kiszerelés: 1 kg

Tejeskávék

Legutóbb akkor írtunk a Nébih lépéseiről amikor tavaly ősszel tejeskávékat ellenőriztek. Akkor 28 terméket vontak górcső alá. Kiszerelésüket tekintve üveges, műanyagpalackos, papír- és fémdobozos, valamint poharas termékeket teszteltek. A tejeskávék közül 8 pasztőrözött, 4 nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt (ESL) és 16 UHT-termék volt.

Alapvetően minden rendben

A hivatal laboratóriumaiban a szakemberek elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi, valamint a mikrobiológiai vizsgálatokat, illetve ellenőrizték a termékek zsír-, édesítőszer és laktóztartalmát is, és mindent rendben találtak.

Azért találtak hibákat

Ugyanakkor 16 terméknél akadtak egyéb jelölési hibák. Gond volt a tápértékjelöléssel, az összetevők felsorolásával és a termékek megnevezésével is. Két tejeskávénál az előállításhoz használt aroma E 150d szulfitos-ammóniás-karamell adalékanyagot tartalmazott, az aromával bevitt színezéket azonban a tejeskávé csomagolásán nem tüntették fel.

Bírságok

A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. A bírságok várható összege együttesen mintegy 850 000 forint.

Címlapfotó: Kristine Tanne fotója a Pexels oldaláról.