Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta a rendkívül alapos és szakszerű keresés ellenére sem találták meg Győrffy Ákos magashegyi hegymászó, síalpinista és siklóernyős nyomait Olaszországban, a Monte Rosa-masszívumon – közölte pénteken a Kalifa Alpin Csapat. A hegymászó április 8-án – azaz ma –indult volna a 8568 méteres Kancsendzöngára, a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsára. Ez az a csúcs, aminek a meghódítása után – 10 évvel ezelőtt – életét vesztette Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter, amikor már a csúcsról tartottak visszafelé.

Hivatalosan is befejezték a kutatást

A tájékoztatás szerint Győrffy Ákos családja a szakemberek információira alapozva azt a döntés hozta pénteken, hogy abbahagyják az eltűnt hegymászó keresését. A hatóságok tehát hivatalosan is befejezték a kutatásokat. Győrffy Ákos múlt pénteken egy hétvégi mászásra indult a Monte Rosa-masszívumra, amelyen már többször is járt. Az előre megbeszélt időpontra azonban nem ért vissza, nem jelentkezett be. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nagy erőkkel kutattak utána

A mentés megkezdését szerda délelőtt Győrffy Ákos édesapjával egy időben Héjja Bálint, a Kalifa Alpin Csapat tagja indította el az olasz hatóságok felé, aki egyben nemzetközi szakvizsgával rendelkező hegyivezető is. A keresést a piemonti és a Valle D’Aosta-i hegyimentő-szolgálat, valamint több alpesi hegyimentő szervezet szakemberi végezték 3 helikopterrel és 20 szárazföldi hegyimentő szakember közreműködésével. Később bekapcsolódtak a keresésbe a svájci Wallis kanton rendőri egységei is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A testvére is a helyszínre sietett

A helyszínre érkezett csütörtökön Győrffy Ákos testvére, Örs és a Kalifa Alpin Csapat hegymászója, Lengyel Ferenc is, akik próbáltak hatékony támogatást nyújtani a mentőcsapatoknak. A kutatást Magyarország Milánói Főkonzulátusa is a lehető legmagasabb szinten támogatta.

Három lehetséges útvonal

Mint írták, rendkívül nagy erőkkel folyt a kutatás megállás nélkül. Három lehetséges útvonal vetődött fel. „Első körben a Gnifetti-menedékház környékére koncentrálódott a kutatás, ahol az utolsó GPS koordináták jelezték Ákos tartózkodási helyét. A mentési szakemberek benéztek, beereszkedtek a nyitott hasadékokba, kinyitották a jég és hó által bezárt hasadékokat is, eredménytelenül” – olvasható a közleményben.

Siklóernyő is volt nála

Hozzátették: vizsgálták Győrffy Ákos további lehetséges útvonalait is a Margherita-menedékház felé, amely Európa legmagasabban fekvő menedékháza 4556 méteren. Feltehetőleg ez volt Győrffy Ákos eredeti úti célja. Az útvonalak mentén is keresték a nyomait. Mivel feltételezhetően siklóernyő is volt nála, a szakemberek által valószínűsített, lehetséges siklóernyőzési útvonalak mentén is folytatták a keresést.

Nepálba ment volna

Az összegzés felidézi, hogy Győrffy Ákos szombaton utazott volna Nepálba a Kalifa – Kiss Péter Emléktúrára, ahová elkísérte volna Kiss Péter édesapját és testvérét a Kancsendzönga alaptáborába. Onnan kezdetét vette volna a Kalifa Kancsendzönga Expedíció, amelyen megkísérelte volna megmászni a 8586 méter magas hegyóriást.

Erőss Zsolt nyomában

A Kancsendzönga persze sokak számára ismerős lehet, hiszen mint ismert ez az a csúcs, aminek a meghódítása után – 10 évvel ezelőtt – életét vesztette Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter, amikor már a csúcsról tartottak visszafelé. A mostani expedíciót kvázi az ő emlékük előtt tisztelegve szervezték, Győrffy Ákos – aki jó barátságot ápolt Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel – korábban, az indulás előtt a Blikknek azt mondta: „Megeshet, látom majd Zsolt holttestét is. Én azt vallom, az már csak egy test. Ő addig volt, amíg velünk élt.”

Történelmet írt

Győrffy Ákos örökre beírta magát a magyar síalpinizmus történelmébe azzal, hogy tavaly 7134 méterről első magyarként síelt le az Ibn Szína csúcsáról – írta a Kalifa Alpin Csapat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Győrffy Ákos – Forrás: Facebook