Miután a kormány szerdán döntött arról, hogy május 4-én csak írásbeli vizsgákkal, de lebonyolítják a tavaszi érettségiket, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben tiltakozott. Mint írják, nem hagyják, hogy „85 ezer gyereket és 6 ezer pedagógust rángassanak be érettségizni a járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén”. Kérdés, hogy ebben a bizonytalanságban mi lesz a diákokkal.

A nyílt levélben közölték, a PDSZ koordinált szabadságkivétellel akarja megakadályozni a veszélyes, májusban megtartandó érettségit – idézi a levelüket az Index.

A PDSZ emlékeztetett arra, hogy az érettségi akkor érvényes, ha legalább 5 tantárgyból érvényes vizsgával rendelkezik a jelölt. Mindenki számára kötelező tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem.

FONTOS: Az agglomeráció 10 legjobb általános iskolájának toplistája 2019-ben

Ha bármelyik ezek közül meghiúsul, az érettségi vizsga egésze érvénytelen, jelezték, hozzátéve: még a jelenlegi rendkívüli helyzetben is lehetősége van a dolgozónak az éves szabadságból legfeljebb hét munkanap igénybevételére, mégpedig a munkavállaló által megjelölt napokon.

A két feltételt betartva (1. a hét munkanapot legfeljebb két részletben lehet kivenni, és 2. előtte 15 nappal be kell jelenteni), a munkáltatónak nincs mérlegelési joga a szabadság kiadása tekintetében.

„A kormányt így közösen rá tudjuk kényszeríteni arra, hogy mindenki számára egységesen egy későbbi, biztonságos időszakra szervezze meg az érettségi vizsgát. Csak így biztosítható az egészség védelme mellett az esélyegyenlőség, és az egységes továbbtanulási lehetőség diákjaink számára” – írták.

Hozzátették: a szakszervezet nem tud tiltakozni a tagjai helyett. “Csak úgy tudjuk megakadályozni a veszélyes májusi érettségit, ha a dolgozók minél nagyobb számban követelnek korrekt elbánást és rendes beleszólást”, írták, szabadságigénylésre biztatva a tanárokat, továbbá egy másik levél elküldésére is, amelyben a pedagógus indoklással jelzi az intézményvezetőnek, hogy nem kíván részt venni az érettségi lebonyolításában.

FONTOS: Az agglomeráció 10 legjobb középiskolájának toplistája 2019-ben

Így tervezik idén az érettségit

Az írásbeli érettségiket május 4-től két héten át tartanák meg, a vizsgák reggel 9-kor kezdődnek majd. Több mint 80 ezer diák és szüleik kelhetnek majd útra, a résztvevőket a kormány nem tartja indokoltnak tesztelni.

Az érettségizőknek nem lesz kötelező a maszkviselés, de a kormány biztosít maszkokat a diákoknak. Egy teremben legfeljebb 10 fő vizsgázhat, egymástól másfél méter távolságban, a szokásos 4000 helyett idén 6000-6500 felügyelő tanárra lesz szükség.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila