Kutyákra veszélyes csalétkeket szórnak szét ismeretlenek Budapest 18. kerületében. Legutóbb csavarokkal tűzdelt tepertőket találtak kutyasétáltatók a Péterhalmi erdőben.

Ez már a tizennyolcadik eset

Vida Ágnes, a 18. kerületi Felelős Kutyabarátok Egyesületének elnöke szerint ez már a tizennyolcadik eset volt tavaly október óta, és negyven állatnak okoztak sérüléseket a csalik. A helyzet annyira elfajult, hogy a gazdák jelzései alapján közösségi térképet készítettek az eddigi esetekről. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyanúsított még nincs

Tavaly a rendőrség és a polgárőrség együtt járőrözött a környéken, nyomozás is indult, gyanúsított még nincs. Egy állatorvos elmondta: ilyen helyzetekben az is előfordulhat, hogy a fémdarab beékelődik, és átszúrja az állat belét vagy gyomrát, ez pedig életveszélyes is lehet. – írta a Telex.hu.. Hasonló esetek voltak már Debrecenben és Józsefvárosban is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A kutyabarátok bejegyzése

A kutyások jelezték

Józsefvárosban az önkormányzat jelezte, a kerületben patkánymérget találtak a kutyások a futtatók környékén, több helyről is jelezték, hogy mérgezett, csavarokkal teli élelmet találtak.

Azonnal összeszedik

Ahonnan jelzést kaptak, az önkormányzati cég munkatársai azonnal kimentek és összeszedték a csalétkeket – írta meg a Blikk. A lap is arra figyelmeztet minden kisállattartót, hogy fokozottan figyeljen mindenki a kutyájára.

Súlyos büntetést von maga után

Az önkormányzat felhívta a figyelmet, hogy az állatok mérgezése súlyos bűncselekménynek minősül, az állatok védelme érdekében elfogadott törvény kimondja: „ha az állatkínzást méreg alkalmazásával, vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.”

A készülést is büntetik

Sőt: már maga az is két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha valaki ilyen bűncselekmény elkövetésére készül a vonatkozó törvények szerint.

A Ferencvárosban is

A bulvárlap hozzáteszi, hogy a Ferencvárosban is több helyen találtak patkánymérget, ott a kerület közparkjainak fenntartásával foglalkozó cég munkatársai szedik össze az anyagot, ha bejelentés érkezik.

A dunakeszi eset

Februárban számolt be a BudapestKörnyéke.hu arról, hogy megmérgeztek egy kutyát Dunakeszin, de történtek kutyamérgezések a Margitszigeten is.

Figyelmeztetett a károsult gazdi

„Figyeljetek a kutyusokra, ha tehetitek, szereljetek fel kültéri kamerát, ha a kutyus kertben él. Nagy mennyiségű méreg esetén – mint a mi esetünkben is –, vagy ha sokáig rejtve maradnak a tünetek, sajnos nem sokat lehet tenni” – tanácsolja a helyi kutyatulajdonosoknak a gyászoló gazdi.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Illusztráció/Pixabay