Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta Budapest idei költségvetését, változtatási tilalmat rendelt el a Liget Projekt által érintett területre, kettős vezetést tett lehetővé a Szabad Tér Színház élén és még sok más dologról is döntöttek. A költségvetésről egy látványos magyarázó videó készült, ha eddig azt gondoltad túl felfoghatatlan a város költségvetése nézd meg, mert nem lesz az. A videót a cikkünk alján lehet elindítani.

A 2020-as büdzsét Karácsony Gergely főpolgármester az esélyteremtés költségvetésének nevezte, amely szerinte a “zöld és szabad Budapest” programjára épül, fókuszában pedig “az ember, a város lakója” áll. A főpolgármester nyitóbeszédéről elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportál számolt be, Karácsony Gergely többek közt azt mondta: Semiféle zsarolást nem fogad el a kormánytól a főváros.

Budapest most elfogadott költségvetése 284 milliárd 97 millió 500 ezer forint bevétellel és 408 milliárd 550 millió 332 ezer forint kiadással számol.

Liget Projekt

A közgyűlés változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre. A városvezetés a döntést azzal indokolta, hogy Városligetet ne érjék “visszafordíthatatlan változtatások”.

Biodóm

Döntöttek arról is, hogy felmérik, mekkora forrásigénye van a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodóm befejezésének. Persányi Miklós, az állatkert azóta lemondott főigazgatója tavaly decemberben arról számolt be, hogy a kormány által addig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül mintegy 20 milliárd forintra van szükség a projekt befejezéséhez.

Színházak

A közgyűlés a főpolgármester javaslatára határozott arról, hogy a Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Újszínház és a Vígszínház állammal közös működtetését kezdeményezik.

A képviselők zárt ülésen megszavazták Karácsony Gergely azon – még a zárt ülést megelőzően ismertetett – javaslatát is, amelynek értelmében megosztják a Szabad Tér Színház vezetését: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben.

Iparűzési adó

A közgyűlés a városvezetés kezdeményezésére határozatban nyilvánította ki, hogy nem támogatja az iparűzési adó olyan irányú változtatását, amely negatívan érintené a kerületi és fővárosi önkormányzati bevételeket.

Repülőtér

A testület egy új hatástanulmány elkészítését is előírta a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér környezetterheléséről annak tisztázására, hogy valóban a jogi szabályozásban foglalt kritériumok szerint működik-e a repülőtér és valóban csak az elfogadható mértékben zavarja-e a lakosságot.

Szponzoráció

A képviselők meghatározták a fővárosi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok szponzorációs politikájának alapelveit. Az átláthatóság érdekében szükségesnek ítélték, hogy a társaságok egységes tartalmi és eljárási szabályok alapján járjanak el, és belső szponzorációs szabályzatot alkossanak.

Légszennyezés

Elfogadták a városvezetés azon kezdeményezését is, amely alapján a szálló por kisebb szemcseméretű, veszélyesebb részére (PM2,5) megállapított határérték meghaladása esetén is tájékoztatás ad a fővárosi önkormányzat.

Nemzetközi szervezetek

A Fővárosi Közgyűlés támogatta Budapest csatlakozását két nemzetközi szakmai szervezethez: a főváros a Cities Today Institute tagjaként közlekedési, közbiztonsági és energetikai jó gyakorlatokat ismerhet meg, az Energy Cities elnevezésű szervezet célja pedig a városok támogatása az energiahatékonyság, a megújuló energia és az éghajlatváltozás kockázatainak csökkentése területén.

Sport

A képviselők egyhangúlag hagyták jóvá a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. és a fővárosi önkormányzat közötti, a 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésével, lebonyolításával összefüggő együttműködési megállapodást.

A testület döntött arról is, hogy a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont környezetrendezéséről szakmai és társadalmi egyeztetés eredményeként hoznak majd döntést.

3-as metró

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebook-bejegyzésében kifogásolta, hogy a Fővárosi Közgyűlés elutasította a 3-as metró kocsijainak utólagos klimatizálására Ughy Attila (Fidesz-KDNP) által benyújtott javaslatot, erről korábban ebben a cikkünkben számoltunk be.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Főváros Napján, az Újvárosházán rendezett díjátadó ünnepségen – Forrás: Budapest.hu