Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón közölte, hogy Magyarország kiszáll a brüsszeli vakcinabeszerzséből, ami azt jelenti, hogy nem rendelnek több nyugati vakcinát. A kormány ezen lépéséről megvan a véleménye a volt tiszti főorvosnak, Falus Ferencnek is.

Több tízmillió nyugati vakcina áll rendelkezésre

Mint megírtuk Gulyás Gergely a kormányinfón azzal indokolta a döntést, hogy Az oltási program ötmillió felett lelassul, talán hatmillió oltásig még el tudunk jutni. Magyarországnak több mint tízmillió nyugati vakcina áll rendelkezésére, emellett vannak keleti vakcináink, és érkezik a magyar oltóanyag is.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

5 millió felett lassul az oltási folyamat

A kormány döntött arról is, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében nem akar részt venni. 2022 végéig több mint 10 millió vakcinát rendeltek. Gulyás Gergely kiemelte: az oltási folyamat 5 millió felett nagyon le fog lassulni, és talán nagyon optimista becslés mellett 6 millióig lehet eljutni. 

120 milliárdos kaland

Csak 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne rendelni, és nem lehet tudni, hogy erre szükség lesz-e – mondta Gulyás. Ebben a 120 milliárdos kalandban nem veszünk részt, mivel egyrészt van elegendő vakcina, másrészt lesz oltóanyaggyár Debrecenben. 

Orbán Viktor is erről beszélt

Minderről egyébként Orbán Viktor is beszélt a péntek reggeli szokásos Kossuth rádiónak adott interjújában, a miniszterelnök azt mondta, hogy a jövő év második feléig elegendő oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon.

Ezt gondolja a volt tiszti főorvos

A döntés kapcsán most a volt tiszti főorvos, Falus Ferenc fogalmazta meg a véleményét a Klubrádiónak. Falus Ferenc a téma kapcsán azt mondta, hogy a miniszterelnök állásfoglalása minden egyes pontjában téves, és sérti az egészséghez való jogainkat.

A Pfizer továbbfejlesztett vakcinája

A volt tiszti főorvos ezen túlmenően kiemelte, az a szerződés, amit az unió most készül megkötni, már a Pfizer továbbfejlesztett vakcinájára vonatkozik, amely a vírusmutánsok ellen is lényegesen nagyobb védelmet biztosít, írja a 24.hu.

Kockázatos húzás

Véleménye szerint azzal, hogy erről lemondunk kockáztatjuk, hogy lemaradunk az eddig leghatékonyabbnak bizonyuló oltóanyagról, illetve az is lehet, hogy sokkal drágábban tudunk majd csak hozzájutni később.

Kimagasló technológia

Falus Ferenc úgy véli, hogy az mRNS-vakcinák előállítási technológiája által az oltóanyagok gyártását már akár 2-3 hét alatt az új variánsokhoz lehet igazítani, erre pedig semelyik egyéb másik technológia nem képes.

Nem érti

„Ha van jobb oltóanyag, és ráadásul az a jobb oltóanyag olcsóbb és hozzáférhető, akkor miért kell nekünk választékbővítés címén más oltóanyagokat beszerezni” – tette fel a kérdést.

A magyar oltóanyaggyár

A magyar oltóanyaggyár alapkövét egyébként 100 nap múlva teszik le, a kormányzati ígéretek szerint pedig jövő év végén kezdődhetne meg a működés Debrecenben.

Bizakodik

A volt tiszti főorvos bízik a sikerben, ám azt mondja az eredményekben nem lehetünk biztosak, illetve azt illúziónak tartja, hogy Magyarország e téren teljesen önellátóvá tudna válni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Mohai Balázs