Alig egy éve nyitott, máris bezár a Szadai Szafari Park. A cirkuszos Richter-família által létrehozott park sikeresen indult, de pár hónap múlva botrányok árnyékolták be a parkot. Rejtélyes körülmények között egy éjszaka két elefánt is elpusztult, engedély nélkül temették el őket és még az agyarukat is levágták. Az önkormányzat most azt mondta elég, a park üzemeltetői másik településre mennénk.

Nem nyithat ki a park

A Szada Safari Park 2021-ben nem nyithatja ki kapuit. Szada nagyközség polgármestere és képviselő-testülete elutasította az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet, így a továbbiakban ellehetetlenül a szafaripark üzemeltetése, és ezáltal közel 100 állat sorsa vált bizonytalanná – írják a park közösségi-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rejtélyes elefánthalál

Ahogy arról az elsők között beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a park tavaly májusban nyílt meg. Nem sokkal később arról szóltak a hírek, hogy egyetlen éjszaka alatt, rejtélyes körülmények között két elefánt is elpusztult a Szada Safari Parkban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rendőrségi ügy

Rendőrségi ügy lett az elefántok halálából, augusztusra kiderült, hogy az óriási állatok tetemét engedély nélkül ásták el. Később már arról számolt be a rendőrség, hogy az elásott elefántoknak az agyarát is levágták.

Nem kell az önkormányzatnak

Most úgy tűnik a szadai önkormányzat azt mondat elég. Elutasították az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet, nem akarnak szafariparkot látni a településen.

Bővíteni akarták

A park oldalán azt írják, hogy a tervekkel és a korábbi egyeztetésekkel összhangban 2021-re a Szadai Safari bővítése volt a cél, hogy az állatok még nagyobb területen élhessenek, illetve a szadai önkormányzat kérésének eleget téve távolabb került a park a lakóövezettől.

Minősítést akartak

A tél folyamán mindent kialakítottak Szadán, hogy az állatkerti minősítést megszerezzék. Ez a terv a Szadai Önkormányzat döntése nyomán most meghiúsult. De a Richter család nem adja fel az álmát – írják a közleményben.

Cirkuszi állatok nyugdíjas otthona

Az állatvédelmi szempontoknak megfelelően és a világtrenddel összhangban továbbra is az a céljuk, hogy a cirkuszi vadállatok számára biztosítsanak egy szafariparkot, ahol állatkerti körülmények között tudják folytatni életüket, ami egyfajta menhelyként is funkcionálna.

Kiváló életkörülmények

A park egyszerre biztosítaná a fenntartást és a kiváló életkörülményeket, miközben az cirkuszi állatok az emberek közelében maradhatnának, abban a közegben, amit megszoktak. Jelenleg új helyet keresnek Magyarország első és egyetlen szafariparkjának.

Új otthont keresnek a parknak

Olyan települések jelentkezését várják, melyek szívesen adnának otthont a parknak, és a benne élő közel 100 állatnak. A kiemelt turisztikai élménynek számító szabadtéri komplexum megvalósításhoz a lakóövezettől távol minimum 15 hektár terület szükséges, elsősorban Budapest vonzáskörzetében.

Remélik lesz befogadó település

A szafari parkot üzemeltetők remélik, hogy hamarosan megtalálják az új helyszínt, és ismét megnyithatja kapuit a korábban óriási sikerrel működő, egyedülálló turisztikai látványosságnak számító park – teszik hozzá a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szafari Park Szada – Forrás: Facebook