Alig egy éve nyitott, máris bezár a Szadai Szafari Park. A cirkuszos Richter-família által létrehozott park sikeresen indult, de pár hónap múlva botrányok árnyékolták be a parkot. Rejtélyes körülmények között egy éjszaka két elefánt is elpusztult, engedély nélkül temették el őket és még az agyarukat is levágták. Az önkormányzat most azt mondta elég, a park üzemeltetői másik településre mennénk.

Nem nyithat ki a park

A Szada Safari Park 2021-ben nem nyithatja ki kapuit. Szada nagyközség polgármestere és képviselő-testülete elutasította az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet, így a továbbiakban ellehetetlenül a szafaripark üzemeltetése, és ezáltal közel 100 állat sorsa vált bizonytalanná – írják a park közösségi-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rejtélyes elefánthalál

Ahogy arról az elsők között beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a park tavaly májusban nyílt meg. Nem sokkal később arról szóltak a hírek, hogy egyetlen éjszaka alatt, rejtélyes körülmények között két elefánt is elpusztult a Szada Safari Parkban.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rendőrségi ügy

Rendőrségi ügy lett az elefántok halálából, augusztusra kiderült, hogy az óriási állatok tetemét engedély nélkül ásták el. Később már arról számolt be a rendőrség, hogy az elásott elefántoknak az agyarát is levágták.

Nem kell az önkormányzatnak

Most úgy tűnik a szadai önkormányzat azt mondat elég. Elutasították az állatkerti minősítéshez szükséges kérelmet, nem akarnak szafariparkot látni a településen.

Bővíteni akarták

A park oldalán azt írják, hogy a tervekkel és a korábbi egyeztetésekkel összhangban 2021-re a Szadai Safari bővítése volt a cél, hogy az állatok még nagyobb területen élhessenek, illetve a szadai önkormányzat kérésének eleget téve távolabb került a park a lakóövezettől.

Minősítést akartak

A tél folyamán mindent kialakítottak Szadán, hogy az állatkerti minősítést megszerezzék. Ez a terv a Szadai Önkormányzat döntése nyomán most meghiúsult. De a Richter család nem adja fel az álmát – írják a közleményben.

Cirkuszi állatok nyugdíjas otthona

Az állatvédelmi szempontoknak megfelelően és a világtrenddel összhangban továbbra is az a céljuk, hogy a cirkuszi vadállatok számára biztosítsanak egy szafariparkot, ahol állatkerti körülmények között tudják folytatni életüket, ami egyfajta menhelyként is funkcionálna.

Kiváló életkörülmények

A park egyszerre biztosítaná a fenntartást és a kiváló életkörülményeket, miközben az cirkuszi állatok az emberek közelében maradhatnának, abban a közegben, amit megszoktak. Jelenleg új helyet keresnek Magyarország első és egyetlen szafariparkjának.

Új otthont keresnek a parknak

Olyan települések jelentkezését várják, melyek szívesen adnának otthont a parknak, és a benne élő közel 100 állatnak. A kiemelt turisztikai élménynek számító szabadtéri komplexum megvalósításhoz a lakóövezettől távol minimum 15 hektár terület szükséges, elsősorban Budapest vonzáskörzetében.

Remélik lesz befogadó település

A szafari parkot üzemeltetők remélik, hogy hamarosan megtalálják az új helyszínt, és ismét megnyithatja kapuit a korábban óriási sikerrel működő, egyedülálló turisztikai látványosságnak számító park – teszik hozzá a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szafari Park Szada – Forrás: Facebook