Újabb lépéssel közelebb kerültek az előválasztáshoz az ellenzéki politikusok. Az együttműködésben résztvevők vasárnap délelőtt adták ki közleményben, hogy megegyeztek, mind a 106 választókörzetben előválasztás fog dönteni az induló jelöltekről.

Döntöttek az előválasztásról

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által kiadott közlemény szerint megállapodtak, hogy mind a 106 választókörzetben előválasztáson fog eldőlni, a lakosság kit tart a legalkalmasabb induló jelöltnek a Fidesszel szemben – írja az MTI. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ajánlásokkal bárki indulhat

Közölték, az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként pedig 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot is.

Civilek is indulhatnak

Az előválasztáson civilek is megmérettethetik magukat, miután előre jelezték, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során.

Így zajlik az előválasztás

Mivel az előválasztás több hetes folyamat – tekintettel a járványra -, ezért az augusztus közepétől indul el, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, míg a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki a szavazók. Voksolni pedig csak azok voksolhatnak, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Ez az első országos előválasztás

Közleményükben kiemelték, Magyarország történetében először tartanak ilyen országos előválasztást. “A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot” – írták az ellenzéki pártok a közös közleményükben.

Fekete-Győr András programot hirdetett

Korábban beszámoltunk róla, hogy bejelentette a miniszterelnök-jelöltjét a Momentum Mozgalom, és Fekete-Győr Andrást indítják. A jelölt keményen bírálta a Fidesz vezetését, szerinte amióta a Fidesz van hatalmon, egy generációnyi idő veszett el minden ember életéből.

Változást akarnak

„Pontot kell tenni egy elcsalt, ellopott rendszerváltás végére” – mondta Fekete-Győr, aki azt is hozzátette, hogy az ő generációjának az az alapélménye Magyarországon, hogy félnek a hatalomtól, rokonaik, barátaik pedig külföldre menekülnek.

Augusztus közepén kezdődik az előválasztás

Az ellenzéki pártok megegyeztek, hogy augusztus közepén kezdik az előválasztást. A DK miniszterelnök-jelöltje valószínűsíthetően Dobrev Klára lesz, a Párbeszédé pedig Karácsony Gergely. AZ MSZP még nem nevezte meg jelöltjét.

Lesz közös ellenzéki program is

A közlemény szerint továbbá a közös ellenzéki program tervét a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ellenzéki összefogás – Forrás: Jakab Péter/Facebook