Már a 2000 forintot is meghaladhatja egy doboz cigaretta ára, ráadásul ez még csak a kezdte.

2000 forint is lehet egy doboz

Június 30-tól megint emelkedett a cigaretta ára, ez néhány esetben pedig azt is jelenti, hogy egy doboz ára a 2000 forintot is meghaladhatja, legalábbis ez derül ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH) honlapjűnak közlése szerint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legfeljebb hetente kétszer

A jogszabályi rendelkezés alapján az árközzétételi kötelezettséggel érintett dohánytermékek kiskereskedelmi eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat. Az árak érvénybe lépésének napja – függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap – hétfő vagy csütörtök lehet. A kiskereskedelmi eladási árakat az ár érvénybe lépésének napját megelőző munkanapon 12 órától teszi közzé az SZTFH.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mélyen a zsebükbe kell nyúljnak a dohányosok:

Tavaly április

Mint ismert és ahogyan arról korábban a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt utoljára 2021 áprilisában volt jövedéiadó-emelés a dohánytermékek esetében, mivel az Európai Unióban utolsóként Magyarország nem felelt meg az államszövetség által kötelezően előírt minimumszintnek.

Újabb emelés jöhet

Januártól pedig újabb emelést vár majd el az Európai Bizottság, amire a magyar kormány két lépcsőben már készül is: jelenleg a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka a teher mértéke (de ennek legalább 39,3 ezer forintnak kell lennie), míg júliustól a kiskerár 23,5 százalékára ugrik a szint (a minimum pedig 40,8 ezer forint lesz).

Hamis termékek

A nemzetközi tapasztalatok alapján emiatt arra lehet számítani, hogy egyre több lesz majd a hamis termék, amik még ártalmasabbak lehetnek az egészségre.

Kapcsolódó:

1800 forint lesz egy doboz cigaretta áprilistól – drasztikusan emelkedik a dohányáru fogyasztói ára

Hátrány

Az új technológiák, valamint a hamisítási módszerek kevésbé kifinomultak lehetnek, így az állami költségvetés szempontjából is hátrányos eredményei lehetnek az adóztatásnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció