Az ősz nem csak beszökött a kertekben, hanem egyből le is vetkőztette a fákat. Napsütésben gyönyörűség a temérdek szép levél a fán, a fa alatt – de van, ahol inkább az egész bosszúság.

Szeretni kell a fákat

Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre, mondta a neves osztrák környezetvédő művész, F. Hundertwasser, és igen, szeretni kell a fát, az árnyékát, a gyümölcsét, a lombját – akkor is, ha a földön hever és tenni kellene vele valamit.

Néhány napig gyönyörű fényben fürdik

Minden évszakban

Ha jól válogattuk össze a kertbe a növényeket, akkor minden évszakban szép színekkel díszít. Érdemes kikérni szakember segítségét, mert vannak olyan növények, amelyek kivételesen ragyogó színbe öltöznek ősszel – lehet játszani a juharokkal, nyírekkel, perzsa varázsfával, platánnal, somokkal.

Komposztáljuk a leveleket

A lehullott lomb a fűben egy-két hétig szépen mutat, de ha elázott, megbarnult, akkor gereblyézzük össze, és tegyük a komposztra. A betonjárdára hullott leveleket mindenképp seperjük össze máris, mert ha nedves lesz, könnyes síkossá teheti az utat, ami balesethez vezethet.

Az utcán seperjük el mindenképp, bármily szép is

Utálatosak

Van, aki a szomszéd vörösfenyőjét utálja, mert az apró tűlevelek mindenre rátapadnak, így bekerülnek az előszobába, az autó szőnyegére, az ablaktörlő gumija alá. Más a kerítésen áthajló bálványfát gyűlöli, mert a gyökérsarjakkal mindenhol előbukkan, és ékes aranyló lomjával teliszórja a garázslejárót.

A tűzfal arany ragyogásban

Lombtenger

Vannak vadszőlő-ellenesek, mert nincs annyi zsák, amennyit meg lehet tölteni a lombbal, és akad medencetulajdonos, aki fejszével riogatja a szomszédot és juharfáját, mert a leveleket a vízbe hordja a szél.  Ismerek gyümölcsfa-nemszeretőket, akik a világ minden kincséért le nem szednék a gyümölcsöt, mert abban kukac és darázs lakik, így ott rohad a fa alatt. Rá kellene ébrednünk, hogy a fák nélkül nincsen életünk, és békében élni velük, ha megszeretni mégsem akarjuk.

Lombszívó vagy lombfúvó

A reklámokból jól ismerhetjük a lombfúvó készüléket, amire az okos kertész azt mondja: az az eszköz, ami az egyik helyről a másikra helyezi át a leveleket, nagy zajjal, sok energiával – de magát a problémát nem oldja meg. Aki felelősen gondolkodik, veszi a seprűt, gereblyét, és élvezi a könnyű testmozgást – aznapra ki lehet hagyni a konditermet bátran.

Szép koszorú falevelekből

Boldog levendula

A levelek kitűnőek a komposzt gazdagításához, de például a levendulabokrok is örülnek, ha a tövük finom lomb-takarást kap. Tavaszra szépen elkomposztálódik, szinte nyomát se fogjuk látni.

Szép dekoráció

A színes levelek munka közben arra csábítanak, hogy a lakásba is vigyünk be belőlük. Csudaszép dekorációkat készíthetünk, amelyeknek nagy előnyük, hogy nem kerülnek semmibe, nem terheljük vele a környezetet, mert ha befejezték lakásdekorációs küldetésüket, szintúgy végezhetik a komposztban. Dekorációs ötleteket találnak a Rózsakunyhó oldalán.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

Fotók: Halmos Mónika