Két tó halállományát is elpusztította Budapesten a városligeti tóba került mérgező anyag. Egymás után fogják ki a haltetemeket a tóból. A margitszigeti aranyhalak is odavesztek, mert karbantartás miatt pont most telepítették őket át a Városligetbe. Egyelőre nem tudni, hogyan és milyen méreg került a vízbe.

Mérgezés a Városligetben

A városligeti kutyasétáltatók kezdtek szerdán fényképeket megosztani a közösségi oldalakon egymást figyelmeztetve arról, hogy szedik ki a haltetemeket a tóból. Az Euronewsnak nyilatkozó hölgy a tavat tisztító szakemberektől megtudta, hogy mérgezés miatt szedik ki az állatok tetemeit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden hal elpusztult

Az első információk szerint minden hal elpusztult, ami azért különösen nagy baj, mert a margitszigeti japánkertből a városligeti tóba mentették át a halakat néhány nappal ezelőtt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Karbantartás a Margitszigeten

A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott. A kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt.

Három napig tartott

Az Euronewsnak a kertészek egyike magyarázta, hogy egyesével kellett kifogni az aranyhalakat a vízből, több mint három napot vett igénybe, amíg minden díszhalat élve kifogtak.

Áttelepítették őket

Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba, hogy megmeneküljenek.

Ismeretlen vegyszer

Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat, így a Margitszigetről átmenetileg ide telepített állomány is megsemmisült.

Figyelni kell a kutyákra

Néhány teknős élte túl a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak, megmaradnak-e. A környéken élők igyekeznek egymást figyelmeztetni, hogy se kutya, se gyerek ne érjen a vízhez, ne érintse meg a halat. A kutyákat érdemes pórázon tartani a tónál, mert ha halat találnak, megehetik, ami veszélyes lehet. 

Halpusztulás a Velencei-tónál

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy egyre több haltetem lebeg a Velencei-tó vízfelületén. A halpusztulás kezdett katasztrófális méreteket ölteni. A szakemberek szerint oxigénhiányra miatt pusztultak a halak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Halpusztulás a Garam folyón

Szintén tavaly nyáron, júliusban arról számoltunk be, hogy 400 köbméternyi hulladék ömlött a Garam folyóba egy biogázüzemből a szlovákiai Zólyombúcs közelében, ezért több tonna hal pusztult el. A Garam a Dunába folyik, a torkolat térségében fokozta a figyelőszolgálatot a hazai vízügy, attól féltek, hogy a rengeteg elpusztult hal a Dunába kerül.

Kiemelt kép: Városligeti tó – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu