A koronavírus-járvány harmadik hulláma idején kifejezetten nehéz helyzetben vannak az egészségügyben dolgozók, és azok közül is főleg a háziorvosok, akiknek május végéig minden nap oltaniuk kell. A kemény munka vonatkozik a hétvégékre és a munkaszüneti napokra is, de mint kiderült, elmaradás esetén még büntethetnek is.

Minden nap oltanak

Müller Cecília országos tisztifőorvos oltási napnak jelölte ki a hétvégi és a munkaszüneti napokat is egyaránt a háziorvosok számára, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az MTI-vel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több pénz

A járványügyi hatóság ígérete szerint a háziorvosok az extra oltási napokon kiegészítő díjazásban részesülnek. A Telex arról ír, hogy a háziorvosi szolgáltatók például napi 80 ezer forint különdíjazást kaptak az államtól a plusz napokon.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ennyit adnak

Májusig a juttatás összege teljes napra 80 ezer forint, míg fél napra 40 ezer forint, abban az esetben, ha az oltandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben.

Kell a sok oltás

Az NKK közleménye szerint a cél az, hogy „minél több ember, minél előbb kapja meg az oltást”, viszont az oltás sok időt vesz igénybe, ezért számítanak a háziorvosokra a hétvégén és a szabad- és munkaszüneti napokon is.

Nincs pihenő

A feszített munka így hétvégén, március 15-én, húsvétkor és pünkösdkor is zajlani fog.

Így lehet felszabadítani a hétvégét

Az NKK szerint van mód arra, hogy a háziorvosok is megkapják a hétvégét, ha már a munkanapokon eloltották már az összes kiosztott vakcinát. Ugyanakkor, ha van elég vakcinája, akkor hétvégén és a munkaszüneti napon is folytathatja az oltások beadását.

Büntetés is járhat

Tegnap este megjelent a Hivatalos Értesítő is arról, hogy a háziorvosoknak az oltás miatt be kell vállalniuk a hétvégéket és a munkaszüneti napokat, azonban a közleményből az is kiderül, hogy nemcsak jutalomban részesülhetnek az orvosok, de büntetésben is. Ugyanis, ha elmarad a teljesítés, akkor komoly bírságokkal fognak büntetni.

Ennyi lesz a büntetés

A közlemény szerint az előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye. A bírság kiszabásának végrehajtója az állami adóhatóság.

Ma lép érvénybe

A közlemény azt írja, hogy a határozat életbe lépési ideje a Hivatalos Értesítő megjelenésétől kezdődik, vagyis a péntek este megjelent határozat másnapjától már érvényesek lesznek az abban foglaltak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt