A főváros második kerületében gondolnak a fenntarthatóságra, ennek szellemében készül a Mechwart ligetben a karácsonyi világítás. Most megnézheted, hogyan működik a dolog a gyakorlatban.

Nem lesz hagyományos díszkivilágítás

Sok településen döntött úgy a polgármester, hogy vagy egyáltalán nem lesz díszvilágítás, vagy csak korlátozott módon fogják kivilágítani az utcákat az ünnepi időszakban. Ez a döntés született Budapesten a 2. kerületben is. Arra azonban gondoltak, hogy megmaradjon az ünnepi hangulat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Alternatív megoldás

A Mechwart ligetben új karácsonyi díszítés és kivilágítás lesz. A fókuszban a fenntarthatóságot tartották a kivitelezés során. A szokásokkal ellentétben nem lesz a liget közepén kivágott fenyőfa – számolt be Őrsi Gergely, 2. kerület polgármestere minderről a közösségi oldalán.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez lesz helyette

A fenyőfa helyett karácsonyi installációt álmodtak meg. A világítás valamint a fényforrások részben megújuló energiával fognak üzemelni. Mindezen intézkedésekkel a kerület rezsijén úgy tudnak javítani, hogy közben környezettudatosabbá is válnak bizonyos dolgok.

Így kapnak áramot a fényfüzérek

Több napelemes fényfüzért is bevetnek az ünnepi időszakban. Olyan része is lesz a térnek, amely csak abban az esetben fog világítani, ha valaki tempósan megtekeri az energiaellátásukat szolgáló kerékpárokat. Erre bárkinek lesz lehetősége a bejegyzés alapján.

Kiderül, mennyi energia kell

Most mindenki élesben próbálhatja ki, mennyi energiára van szükség egy-egy fényfüzér megvilágításához. A kerékpárokat először most vasárnap lehet majd használatba venni. Megkezdődnek a kerületben az adventi programok is, amire szeretettel várnak mindenkit.

Így működik a kerékpár-meghajtású díszvilágítás

Több kerületben is lesznek megszorítások

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a 12. kerületben brutális téli rezsiszigort vezettek be. Az áramot 12-szer drágábban, a gázt pedig 11,5-ször több pénzért tudja beszerezni a helyi önkormányzat. Ez 2,5 milliárd forintos extra kiadást jelent.

Spórolnak a fűtésen, emelkedik a gondozási díj

Az óvodákban 20-22 fokba maximalizálják a hőmérsékletet, a bölcsődék öltözőhelyiségeiben pedig 24 fok lehet legfeljebb. Novembertől megemelték a bölcsődei gondozás díját, a kerületben élőknek 1400 forintról 1700 forintra, másoknak 2800 forintról 3400 forintra ugrott az összeg. A különféle kedvezményeken nem módosítottak.

Több intézményt is bezártak

A 12. kerületben bezárták 3 hónapra többek között a MOM Kulturális Központot, a Hegyvidék Galériát, a Városmajori uszodát, a Jókai Klubot és a Barabás-villát. A Városmajori focipályákat nem fedik be, de lakat került a normafai idősek ellátását végző gondozási központra is. Az önkormányzati hivatalokban lehetőség szerint hetente két napot otthonról dolgoznak az alkalmazottak.

Csepelen is spórolni kell

A Központi út 18. szám alatti munkásszállót be kellett zárni a megemelkedett rezsiköltségek miatt. A télre bezár a Csepeli Strandfürdő is. Azt, hogy mikor nyit majd újra, egyelőre nem lehet tudni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A kerékpár-meghajtású díszvilágítás működés közben – Forrás: Őrsi Gergely Facebook oldala