Közel 800 ezer személyautót érinthet a céges fenntartású autók kiszorítása az ársapka alól.

Rendkívüli Kormányinfó

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt Gulyás Gergely a szombati – rendkívüli – Kormányinfón jelentette be, hogy a hazai finomítói kapacitás átmeneti csökkenése, a háború és az Oroszországra kivetett európai szankciók miatt szűkösség állt elő kőolajból illetve üzemanyagból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Leáll a finomító

A helyzet közvetlen oka, hogy karbantartás miatt leáll a Mol százhalombattai finomítója augusztusban, – ennek részleteiről portálunk is beszámolt korábban – ami a hazai finomítás száz százalékát adja. A felújítás jobb esetben egy hónapig tart, de akár tovább is elhúzódhat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A kormány döntése

A kormány emiatt úgy döntött megfogadja Hernádi Zsolt Mol-elnök javaslatát, azaz egyfelől felszabadítja a stratégiai kőolaj- és üzemanyagkészlet mintegy negyedét, másrészt szűkíti azok körét, akik a 480-as literenkénti ársapkával tankolhatnak.

Kapcsolódó:

Gulyás Gergely: Csak a magántulajdonú gépjárművek tankolhatnak ársapkás üzemanyagot, kivétel a taxik és a mezőgazdasági gépjárművek

Csak a magánszemélyek

A kedvezményezettek körében ezentúl csak a magánszemélyek által üzemben tartott járművel és a taxik maradhatnak, a céges járművek azonban szombat déltől már csak piaci áron tudnak tankolni.

800 ezer autóst érinthet

A Portfolio most úgy értesült, hogy a döntés közel 800 ezer személyautót érint. Vagyis mától a fogyasztás mintegy fele értékesíthető még 480-as áron, a másik fele piaci árú lesz.

Moltól vásárolták

A portál szerint azok a külföldi olajipari cégek, mint az OMV, eddig csak annyi üzemanyagot hoztak be az országba, amennyit piaci áron tudtak értékesíteni, a többit az orosz olajhoz hozzáférő Moltól vásárolták meg.

Érdekük éehet több üzemanyagot behozni?

Mivel nőtt a piaci alapon vásárolni kénytelen tulajdonosok száma, ezért a külföldi cégeknek már érdekükben állhat több üzemanyagot behozni az országba, ezzel csökkenhet a nyomás az ellátási gondokkal küzdő Molon.

Kapcsolódó:

Szombat déltől már csak a taxik, a magánszemélyek és a mezőgazdasági gépjárművek tankolhatnak 480 forintért

Kiemelt kép: Illusztráció