Egy kerítés felépítése nem tűnik túl nagy volumenű dolognak, noha itt is számtalan lehetőség akad a hibázásra. Hogy elkerüljük az utólagos bosszankodást, ne sajnáljuk az időt a tervezgetésre, a piac feltérképezésére, a számolgatásra, hogy kiküszöböljük például a következő alapvető bakikat.

Rosszul választjuk meg a kerítés alapanyagát

Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen kerítést szeretnénk, több tényezőt is számba kell venni: milyen stílusú a ház, mennyi privát szférát szeretnénk, mikorra legyen kész a kerítés, és természetesen mekkora anyagi keret áll rendelkezésre. 

Mivel a kínálat igen nagy, ezért elsőre nem is olyan egyszerű dűlőre jutni. Érdemes figyelemmel kísérni az aktuális építőipari trendeket is, hiszen remekül inspirálódhatunk belőlük. Ám a végleges döntést alaposan mérlegeljük, hiszen aligha akad nagyobb bosszúság, mintha későn jövünk rá, hogy a kész kerítéssel valójában egyáltalán nem vagyunk elégedettek.

Kovácsoltvas és 3D táblás kerítést például csak akkor építtessünk, ha a későbbiekben sem fog zavarni, hogy az utca népe és a szomszédok akadály nélkül belátnak az udvarunkba. A tömör kerítés pedig csak akkor jó választás, ha nem fogjuk feszélyezetten, bezárva érezni magunkat tőle. 

A kapuk nem illenek a kerítéshez

Ahol kerítés van, ott természetesen kapuknak is kell lenniük. No de az összkép csak akkor lesz igazán tetszetős, ha ezek is passzolnak a kerítéshez. Meglehetősen furcsán mutat például egy trapézlemez kerítés fa lécekből készült kapuval, vagy ha egy fehér kaput barna színű kerítés fog közre. 

Ezért már a kerítésválasztás során nézzünk utána a kapuknak is, és próbáljunk olyat találni, ami színben és stílusban is hasonlít a leendő kerítéshez. A legkönnyebb dolgunk természetesen akkor van, ha egy cégtől tudjuk megrendelni mindkettőt. A Nívó például a gondozásmentes kerítéselemek mellett kapuszerkezeteket is forgalmaz, azonos színválasztékban. Így nem csak a megrendelés folyamata lesz egyszerűbb, hanem biztosak lehetünk benne, hogy a kerítés és a kapuk jól illenek majd egymáshoz. 

Nem tartjuk be a kerítésépítésre vonatkozó jogszabályi előírásokat

Ugye mindannyian jól ismerjük a mondást, hogy “a szabály nem ismerete nem mentesít a felelősség alól”. Habár a kerítésépítéshez nem szükséges építési engedély, (viszont lehetnek olyan önkormányzatok, amelyek bejelentési kötelezettséget írnak elő), de ez még nem jelenti azt, hogy kedvünk szerint bármilyen kerítést bárhová felépíthetünk.

A hatályos jogszabályok szerint például a kerítésnek a telken belül kell állnia, ha tömör anyagból készült, akkor maximum 2,5 méter magas lehet, illetve a kapuknak nem szabad a közterület felé nyílnia. Üdülőterületi ingatlan esetén pedig nem építhető tömör kerítés.

Azonban ne feledjük, hogy ez csak az országos előírás, az önkormányzatoknak joguk van további szabályokat hozni. Hogy elkerüljük a kellemetlenségeket és az esetleges bírságot, már a tervezési szakaszban járjunk utána a helyi rendeleteknek.  

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb portálján, amely már Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide! Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének.