Az elmúlt napokban kaptunk hideget és meleget, az ország nyugati és északkeleti tájaira kiadós esőt, és megdőlt az országos melegrekord is.

Mohács volt az eddigi csúcstartó

A Baranya megyei Kémesen szombat délután 30,8 Celsius-fokot mértek. Az eddigi csúcstartó Mohács volt, 30,1 fokkal 1985. október 3-án.

Pokol jön a frontérzékenyekre

A 24.hu számolt be arról, hogy egy Nyugat-Európa térségében kialakuló, óriási kiterjedésű ciklon rendkívül változékony időjárást okoz hazánkba, Pokol jön a frontérzékenyekre. A folytatásban, mármint a hét végéig pedig marad az erős változékonyság, de a szélsőértékek még kijjebb sodródnak.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ezek is érdekelhetnek:

Hidegfront sok esővel, de szép lehet a hétvége

Az említett, csaknem 2000 kilométer kiterjedésű ciklon öt napnyi viszonylagos nyugalom után a Brit-szigetek térségéből kedden Skandinávia felé mozdul, hidegfrontja pedig térségünket veszi célba.Szerdán a hidegfront jelentős csapadékkal vonul át hazánk felett, országos átlagban 15-20 mm eső valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 14-23 fokra esik vissza – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A meteorológus szerint

Hozzáteszi: nyugaton lesz a hidegebb, keleten melegebb. A 14 fok október első felében igencsak átlag alatti, és tekintve az esőt, és a környezetében tapasztalható megerősödő szelet, bőven komfortzónán kívül találjuk magunkat.

Lassú melegedés

Csütörtöktől aztán néhány szórványos eső, zápor mellett egyre többet látjuk a Napot, és lassú melegedés veszi kezdetét. Pénteken csapadék már nem valószínű, sok lesz a napsütés, de a szél erős marad. Ugyanezt tapasztalhatjuk szombaton és vasárnap is, hétvégére a enyhülnek a hőmérsékleti különbségek is, 18-23 fok várható.

Havazhat is az utolsó hétvégén

Az egyre kellemesebb időnek egy vasárnap érkező mediterrán ciklon csapadékrendszere vet véget, de még nem látszik, pontosan melyik napszakban éri el hazánkat. Így nincs kizárva, hogy az előttünk álló hétvége teljes egészében kellemes idővel telik majd. Az Agronaptár.hu hosszú távú előrejelzése szerint a front nyomában, jövő hét elejétől jelentős lehűlés veszi kezdetét, a hőmérsékleti maximumok 14-15 között alakulnak, a hónap közepén pedig már éjjelente fagypont felé közelítenek.

Október 23

A jelenlegi modell szerint nemzeti ünnepünkre, az október 23-ai hétvégére érkezik egy hidegbetörés, ami az északkeleti országrész magasabban fekvő területein havazással is járhat.

Fagyos éjszakák

Legalábbis benne van a pakliban. Molnár László ugyanis megjegyzi, az északkeleti áramlás nem szokott komoly csapadékkal járni. Az év ezen szakában farkasordító hideget sem szállít, hiszen még Kelet-Európa északi területein is viszonylag meleg van, ám a várhatóan fagyos éjszakák és 8-10 fokos nappalok elhozzák az idei tél első leheletét. Nagyjából egy hónappal korábban, mint ahogy azt évtizedek átlaga mutatja.

Kiemelt kép: Illusztráció